Kreikan velat

Maailmalla on alettu tehdä laskelmia Kreikan maksukyvyn heikentymisen riskeistä ja sen laskun suurudesta, minkä Kreikalle lainanneet valtiot sekä rahoituslaitokset joutuvat tulevaisuudessa maksamaan luottotappioiden konkretisoituessa. Helsingin sanomien haastatteleman Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin mukaan Suomea ja suomalaisia veronmaksajia odottaa tulevaisuudessa noin 500 miljoonan euron lasku Kreikalle myönnetyistä ja maksamatta jäävistä lainoista.

Kuten tässä blogissa on aikaisemmin osoitettu, ei Kreikalle myönnettyä 1,5 miljardin lainaa ole todellisuudessa maksettu suomalaisten veronmaksajien säästöistä. Lainatut varat ovat peräisin Euroopan keskuspankista, joka toimii eurojärjestelmässä eri rahoitusosapuolten maksujen selvittäjänä ja siten myös viimekätisenä lainaajana. Lopulta myös Kreikka on siis velkaa ainoastaan Euroopan keskuspankille.

Kreikka ei kuitenkaan saa EMU-säännösten vuoksi myydä velkakirjojaan suoraan EKP:lle, vaan sen on myytävä velkakirjat rahoituslaitoksille, eläkerahastoille ja toisille valtioille ostajien määrittelemällä hinnalla. Näistä toimijoista rahoituslaitoksilla on suora lainaamisoikeus keskuspankista. Keskuspankkirahasta pankit maksavat tällä hetkellä keskuspankille noin prosentin korkoa EKP:n pitäessä ohjauskorkoa historiallisen alhaalla. Ostaessaan Kreikan velkakirjoja 4 prosentin korolla eli siirtäessään keskuspankkirahaa EKP:sta Kreikan valtiolle pankit saavat toiminnalleen 3 prosenttiyksikön katteen.

Ulospääsy Kreikan velkakriisistä on periaatteessa erittäin helppo. EKP voi milloin hyvänsä siirtää Kreikan valtion velat suoraan omaan taseeseensa maksamalla pankeille ja Kreikkaa luotottaneille valtioille velkojen nimellisarvoa vastaavan määrän keskuspankkirahaa. Tällöin EKP voi myös määritellä Kreikan valtion maksukyvylle sopivan korkotason, jonka myötä kestävälle talouskasvulle luodaan mahdollisuus. Syntyvät menetykset liittyvät ainoastaan tulevaisuuden korkotuloihin, jotka jäävät pankeilta ja muilta lainaajilta saamatta. Ei tunnu kovin kohtuuttomalta uhraukselta.

Mainokset

One thought on “Kreikan velat”

  1. Onkin hyvin yllättävää, että EKP ja euroalueen valtiot eivät ole kyenneet tai halunneet siirtää Kreikan velkakirjoja EKP:n taseeseen. Yhdysvalloissa tällaista viisautta on osattu hyödyntää. Tuntuu, että euroalue kaivaa kuoppaa itselleen tällaisella jääräpäisellä periaatteella, että näin ei voida tehdä ainoastaan siksi, että aiemmin on sovittu, että näin ei voida tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s