Ei armoa Irlannille

Irlannin parlamenttivaalit ja uuden hallituksen muodostaminen ovat nostaneet esiin huolia muualla Euroopassa. Irlannin lainoja taanneiden maiden ministerit ovat huolissaan mahdollisista vaatimuksista höllentää edellisen hallituksen kanssa sovittuja lainaehtoja. Näihin vaatimuksiin ei kuitenkaan olla suostumassa ja Irlannin budjettikurista halutaan pitää tiukasti kiinni.

Vaikka ”lainaajavaltioiden” edustajat uskovat vyönkiristyksen olevan ainoa keino tervehdyttää Irlannin talous, todellisuudessa säästötoimenpiteet tulevat vaan ajamaan talouden entistä ahtaammalle. Koska yksityisen sektorin velanluonti on pysähtynyt ja maan vaihtotase on alijäämäinen, ei riittävää ja talouskasvua ylläpitävää kokonaiskysyntää voi syntyä kansantalouteen muualta kuin julkisen sektorin alijäämistä.

Julkisen kulutuksen leikkaamisen vaikutus on jo koettu Kreikassa, Isossa-Britanniassa sekä Yhdysvalloissa, mutta oppi ei tunnu menevän perille. Kuka armahtaisi irlantilaisia?

6 vastausta artikkeliin “Ei armoa Irlannille”

 1. Armosta voi syntyä armoton ketjureaktio

  Maailman vaarallisimpia uskomuksia on se, että eri kansoilla olisi ikiomat kansallishenkensä samalla tavalla kuin monilla kansoilla ja kansanosilla on omat kielensä, omat rahansa, lakinsa ja tapansa eli kulttuurinsa . Esim. tämän päivän eli 27.2.2011 HS:n toimittaja Hanna Kaarton mukaan kokoomuksella on haussa” Suomen henki”.http://www.hs.fi/verkkolehti/kotimaa/artikkeli/1135264119145). Perussuomalaisten kansallishenkisyys huimaa.

  Vielä viisi vuotta sitten ”Irlannin henkeä”, jota myös kutsuttiin ”kelttitiikeriksi”, tarjottiin koko Euroopalle malliksi siitä, miten Eurooppa nostetaan maailman kilpailukykyisemmäksi talousalueeksi. Ei noussut, koska keskittymällä finanssiteollisuuteen eli rahan siirtelyyn paikasta toiseen kansat, kuten Irlanti ja sen ”isoveli” Britannia saattavat jonkin aikaa menestyä, mutta eivät pysyvästi.

  Nyt kelttitiikeri on kuin varjo entisestään ja näyttää ”Molukin kidalta”, joka 1970-luvulta lähtien imi ensin sisäänsä runsas 50 miljardia euroa EU-tukiaisia nykyrahassa mitattuna ja voi jatkossa imaista toiset 50 miljardia euroa velkatukea, jos muut eurooppalaiset suostuvat kitaa verorahoin ruokkimaan.

  Millainen henki on tuolla 100 miljardin euron Molukin kidalla? En usko, että se on kaukana markkinavoimien hengestä. Sen henki haisee pahalta, joten Luojan luomistyöhön sitä ei pidä sotkea, kuten ao. kuvassa olen huvikseni tehnyt.

  ( Ei näköjään kuva siirtynyt??? Kehotan käyttämään mielikuvistusta tai Googhen kuvahakua ).

  Ahokas ja Holappa kysyvät blogissaan: ”Kuka armahtaisi irlantilaisia?” Kysyn. Miten kohdistetaan armo armottomien markkinavoimien sijasta niille , jotka tarvitsevat ja ansaitsevat velkojen anteeksiannon, koska eivät ole syyllisiä Irlannin mielettömään ja holtittomaan ylivelkaantumiseen?

  Luulen, että osaa Irlannin kansasta johdettiin tarkoituksella harhaan lupaamalla kansalle kuu taivaalta, niin kuin luulen luvatun myös osalle Kreikan, USA:n ja Britannian ja muiden pahasti ylivelkaantuneiden valtioiden kansaa, jossain määrin myös Suomen kansalle.

  Vain ehdottomien, vankkojen ja varmojen tosiasioiden selventäminen yhdessä viisaan politiikan kanssa voivat auttaa lännen kansoja selviämään kasvavista veloistaan. Poppaskonsteilla, kuten keskuspankkirahaa huolettomasti painamalle sekä kohdistamalla uusi raha poliittisesti ”sopivasti”, vaikkapa ns. ”Irlannin kansalle” tai ”Kreikan kansalle” määrittelemättä mitä mainitut käsitteet tarkoittavat, synnytetään ketjureaktio, joka johtaa pahimmassa tapauksessa kansakunnat sotaan ja parhaimmassa tapauksessa armottomaan ketjureaktioon, jonka tuloksena Eurooppa hajoaa joukoksi riiteleviä ja keskenään kilpailevia pikkuvaltioita, joita ylikansallisesti toimivat isot markkinavoimat käyvät yksi kerrallaan rahastamassa.

  Erityisesti rahateoriaa ja keskuspankkitoimintaa on syytä Euroopassa kehittää vankkojen ja ehdottoman varmojen tosiseikkojen pohjalta EU:maiden yhteistyönä – ja vieläpä niin, että tavallinen tervejärkinen kansalainen ymmärtää totuudenmukaisen rahateorian ja keskuspankkitoiminnan perusteet.

  Yst. terv. Timo Karjalainen VTM

 2. Hei,
  Kirjoitin äsken substanssikommentin. Toivottavasti tuli perille. Tässä paperi vihjettä teitä ehkä kiinnostavasta kahdesta artikkelista The Economist-lehden tuoreimmasta numerosta.

  A more complicated game
  http://www.economist.com/node/18178251?story_id=18178251
  Feb 17th 2011 | WASHINGTON, DC | from the print edition
  Erityisesti loppu tärkeä:
  ”For better or for worse, the world is relying more than ever on its central banks”. Rahateoriaa pitää siis totuudenmukaistaa.

  Toinen juttu:
  Betting on Ben
  http://www.economist.com/node/18178399
  Buttonwood
  Feb 17th 2011 | from the print edition

  Sieltä pisti silmään tämä:

  ”This column has repeatedly argued that the stockmarket rally has had an ambiguity at its heart. Record-low interest rates have cut borrowing costs for homeowners and businesses, bolstered the profits of the banking sector and tempted investors out of the safety of cash. But those low interest rates are a sign that central banks are still very worried about the fragility of the economy: in its 300-year history the Bank of England has never kept rates so low.”

  Yst. terv.
  Timo Karjalainen

 3. Hyvä valtiotieteiden maisteri Timo Karjalainen,

  Löydät kohdasta blogin säännöt linkin argumentaation perussääntöihin. Kehotan tutustumaan näihin sääntöihin, miettimään niitä rauhassa ja sitten lähtemään vaikka reippaalle kävelylenkille tuohon mukavan keväiseen ilmaan.

  Lauri

  1. Jos Irlannin pankit ovat luoneet ”tyhjästä” 70 miljardia euroa, niin eikö tämän olisi perinteisen taloustieteen oppien mukaan pitänyt jo aiheuttaa hyperinflaation? Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole käynyt. Missä sitten kulkee se raja paljonko perinteisen taloustieteen oppien mukaan rahaa voi painaa ”omin luvin”, kunnes hyperinflaatio iskee?

   Blogin kirjoituksista (olen lukenut vasta vanhimmasta tähän saakka) olen ymmärtänyt, että tyhjästä luotu uusi raha (velka) pitäisi kohdistaa tuotantoon ja talouskasvuun. Irlannissa näin ei ilmeisesti ole tehty, vaan rahalla on maksettu vanhoja velkoja pois. Se ei ole sama asia, joten saisinko tähän yhteyteen blogin pitäjiltä lyhyen kommentin siitä, millainen vaikutus talouteen on sellaisella uudella itse luodulla velalla, jolla vain maksetaan pois vanhoja velkoja esim. ulkomaalaisille rahoittajille?

   1. Hei Päivi,

    ainoastaan sellainen velanotto lisää kysyntää, jolla luodaan talouteen uusia tulovirtoja. Koska inflaatio on taloudessa ennen kaikkea seurausta liian suuresta nimellisestä ostovoimasta suhteessa reaaliseen tarjontaan, on myös hyperinflaation edellytys se, että uudella velalla todellakin luodaan talouteen kysyntää.

    Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s