Onko Portugali riittävä opetus?

Portugalin taloudelliset vaikeudet saivat aikaan myös poliittista liikehdintää, kun sosialisti pääministeri Jose Socrates jätti hallituksensa eronpyynnön maan presidentille keskiviikkoiltana (24.3.2011). Hallituksen esittämä lisäsäästöohjelma tyrmättiin maan parlamentissa, mikä oli viimeinen naula sosialistien johtaman vähemmistöhallituksen arkkuun.

Rajuista julkisen sektorin leikkauksista ja Euroopan keskuspankin tuesta huolimatta Portugalin tilanne velkamarkkinoilla ei ole helpottunut viimekuukausina. Keskiviikkoisen äänestyspäätöksen jälkeen maan 10-vuotisen velkakirjan hinta nousi luonnollisesti uuteen ennätykseensä. Markkinoita eivät ole pystyneet rauhoittamaan maan talouden uuteen taantumaan työntäneet leikkaukset, keskuspankin tukiostot velkamarkkinoilla, eivätkä EMU-alueen vakautuspaketit. Kestävää ratkaisua ei siis ole näköpiirissä.

Tästä huolimatta euroalueella ei olla valmiita tekemään välttämätöntä ja muuttamaan järjestelmän institutionaalisia rakenteita. Jääräpäinen usko tilanteen vakaantumiseen vaivaa erityisesti EMU:n ylijäämämaita. Tosiasia kuitenkin on, että markkinat eivät tule armahtamaan velkaantuneita maita, ennen kuin Euroopan keskuspankki ottaa tilanteen haltuun ja kriisimaille luodaan markkinoista riippumaton rahoituskanava. Tämän estävät tällä hetkellä ainoastaan ideologiset rakenteet, joita tuskin horjuttaa vielä Portugalin ajautuminen hätärahoituksen varaan.

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Onko Portugali riittävä opetus?”

 1. Sitäpä tässä sopii ihmetellä, miten kauan tilanne yritetään saada hallintaan velkaantumalla yhteisesti aina vain enemmän. Se ei auta, vaan siirtää ratkaisua kauemmaksi ja kasvattaa ongelaa suuremmaksi. Koko rahoitusjärjestelmä pitää uudistaa.

 2. Moi,

  Jokin aika sitten Irlantilaiset pankit loivat tyhjästä itselleen 20 miljardia euroa. He loivat velkakirjoja, jotka sitten ostivat itse, luoden näin itselleen pankkirahaa 20 miljardia. Näitä tyhjästä syntyneitä velkakirjoja käytettiin sen jälkeen vakuutena keskuspankkirahan lainaamiseen EKP:ltä. Sillä sitten maksettiin velkoja Saksalaisille pankeille.

  Tämä on täysin sama kuin minä menisin Nordeaan ja pyytäisin miljoonan lainan, pankkineiti kysyisi: ”onko vakuuksia?”, ja minä kirjoittaisin ruutupaperiin Magic Markerilla: vakuus, jonka jälkeen pankkineiti tokaisee: ”no tämähän passaa”.

  Kukaan ei missään vaiheessa (poliitikot, ekonomistit, lehdistö) huutanut inflaatio, hyperinflaatio, vastuutonta, jne. Oli ihan okei luoda tyhjästä suurten pankkien osakkeenomistajille 20 miljardia shoppailurahaa.

  Jos tätä samaa yrittää valtio, tuomitaan se niin jyrkästi, että ehdottaja saa erilaisia leimoja otsaan: hullu, isänmaan petturi, puskista huutelija, hyvinvointivaltion vihaaja, jne. Tämä tuntuu tietysti oudolta, koska leiman antajien omat toimet johtavat juuri hyvinvointivaltion purkamiseen. Heidän mielestään hyvinvointi siis syntyy pumppaamalla miljardööreille lisää tyhjästä luotuja miljardeja, ja samaan aikaan otetaan köyhiltä viimeisetkin pois. Irlannissahan on jo leikattu eläkkeitä, lapsilisiä, työttömyystukea, ja minimipalkkaa. Näille köyhille rahan antaminen johtaisi nimittäin suoraan hyperinflaatioon ja sitä kautta aiheuttaisi suurta ja järkyttävää tuhoa yhteiskunnassa.

  Tämän katkeran pohjustuksen tarkoitus oli johdattaa kysymykseen Jussille. VATT:n sivuilla lukee seuraavaa: ”Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on soveltavan taloudellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö, joka tuottaa tutkimustietoa talouspoliittisen päätöksenteon ja sen vaihtoehtoja koskevan keskustelun tueksi.”

  Kysymys kuuluu: Onko VATT antanut talouspoliittisen päätöksenteon tueksi samanlaista tietoa kuin tässä blogissa on tuotu julki?

  Tuntuu nimittäin ihmeelliseltä, että ainoa poliitikko (puheenjohtaja) joka näkee pankit ahneina ja vastuuttomina (keräävät voitot ja veronmaksajat maksavat tappiot) on Paavo Arhinmäki. Hänen ratkaisut eivät kylläkään noudata tämän blogin ohjeita.

  Tiedän kyllä, että blogin kirjoitukset ovat henkilökohtaisia, eivätkä edusta työnantajan linjaa. Olisi kuitenkin kiva kuulla mitkä ovat ne suositukset ja tutkimukset, joita meidän poliitikot saavat päätöksenteon tueksi, esim. nykyisen kriisin aikana.

  1. Hei Toni,

   kuten totesit, eivät tämän blogin kirjoitukset ja niissä esitetyt politiikkasuositukset edusta VATT:n linjaa. Itse asiassa VATT:ssa tehtävän tutkimuksen painopistealueet eivät liity kovinkaan suoraan eurokriisiin tai makrotaloudellisiin kysymyksiin yleensäkään. Siinä mielessä kysymyksesi olisikin parempi esittää VM:n sekä Suomen Pankin tutkimusosastoille, joissa makrotaloudellista tutkimusta tehdään Suomessa valtionsektorilla.

   Luulenpa, että näiden tahojen esittämät politiikkasuositukset perustuvat ensisijaisesti valtavirtaiseen taloustieteeseen ja siten myös oletukseen rahan neutraalisuudesta ja eksogeenisuudesta (yms.). Tähän viittaavat ainakin näkemykset valtiontalouden tasapainottamisen välttämättömyydestä sekä keskuspankkirahoituksen vaaroista. Näistä lähtökohdista on mahdotonta pureutua riittävän syvälle nykyisen kriisin dynamiikkoihin, minkä vuoksi kriisin ratkaisemiseksi välttämättömien reformien hahmottelu jää välttämättä tekemättä.

   Käynnissä olevat prosessit ovat tällä hetkellä niin voimakkaita, että on mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan valtavirtaisen taloustieteen opeilla voidaan vielä mennä eteenpäin. Jossain vaiheessa vaihtoehtoisten teorioiden opetukset on ehkä pakko hyväksyä, jos kriisi aiotaan ratkaista hallitusti. Todellisuus on jälleen kerran asettanut pahan haasteen uusklassiselle taloustieteelle. Nähtäväksi jää, selviääkö ortodoksia tästäkin haasteesta.

   Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s