Hei, me tehdään velkasaneeraus

Suomen eduskuntavaalien tulos on saanut monet huolestumaan euroalueen kriisin syvenemisestä. Perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen on pidetty mahdollisena, että Suomi kaataisi Portugalille suunnitellun apupaketin. Tämän seurauksena Portugalin nähdään ajautuvan välittömiin ongelmiin ja lopulta velkasaneeraukseen. Myös huhut Kreikan mahdollisesta velkasaneerauksesta sekä Espanjan velkakirjojen hintojen nousu ovat kiristäneet markkinatunnelmaa viime päivinä.

Velkasaneerausvaatimukset ovat kieltämättä lisääntyneet julkisessa keskustelussa viime viikkoina. Myös valtioiden velkasaneerausten vastustajat ovat aktivoituneet. Esimerkiksi tutkija (tai ex-uimari) Antti Kasvion (HS Mielipide 12.4.) mukaan Euroopan ja Suomen talouskehitys näyttää erittäin synkältä, jos vaaleissa kohtalaisesti menestyneet sosialidemokraatit sekä murskavoiton saaneet perussuomalaiset pääsevät toteuttamaan vaalilupauksiaan hallituksessa. Kasvion esittämässä skenaariossa tukipaketin torjuminen ajaa Portugalin velkasaneeraukseen, saa aikaan taloudellisen tsunamin ja pakottaa myös Suomen tulevan hallituksen massiivisiin leikkaustoimiin.

Nykyisissä institutionaalisissa olosuhteissa edellinen tulevaisuudenkuva on uskottava. Yleisen näkemyksen mukaan yhden tai useamman euromaan velkasaneerauksen uskotaan romahduttavan Euroopan pankkijärjestelmän ja nostavan kaikkien euroalueen valtioiden velkakirjojen hinnat pilviin. Jos nykyistä institutionaalista rakennetta ei muuteta, näin todennäköisesti tapahtuukin. Ongelmamaiden velkasaneerauksen yhteydessä voitaisiin kuitenkin muuttaa eurojärjestelmän toimintaperiaatteita. Erityisesti Euroopan keskuspankin mandaattia tulisi tarkistaa.

Velkasaneeraus voitaisiin toteuttaa esimerkiksi siten, että Euroopan keskuspankki ostaisi riittävän suuren määrän ongelmamaiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta omaan taseeseensa, kuten Yhdysvaltojen keskuspankki teki finanssikriisin aikana MBS-arvopapereille. Tällä tavalla Euroopan pankkijärjestelmän toiminta turvattaisiin ja suurten liikepankkien konkurssit vältettäisiin. Ongelmamaiden vanhat velat korvattaisiin uusilla keskuspankin myöntämillä luotoilla, joiden korkotaso määriteltäisiin pitämällä mittatikkuna kansantalouksien työllisyysastetta, kasvuvauhtia sekä inflaatiota. Jotta euroalueen valtiot saisivat tasapuolisen kohtelun ja liikepankit saisivat kantaa vastuun eurokriisistä, myös muut euromaat saisivat halutessaan ohittaa yksityisen pankkijärjestelmän kulutustaan rahoittaessaan.

Uudessa järjestelmässä keskuspankki siis luotottaisi kaikkia eurovaltioita edellä mainituin periaattein. Reformin välitön seuraus ei olisi käsistä karkaava inflaatio, kuten yleisesti uskotaan. Keskuspankkirahan määrän kasvu taloudessa johtaisi nykytilanteessa ainoastaan yli yön -koron laskuun, mutta rahapolitiikan käytäntöjä muuttamalla tämäkin vaikutus voitaisiin välttää.

Vaatimalla edellä esitettyjä institutionaalisia uudistuksia euroalueelle, edellisen vaalikauden oppositiopuolueet pitävät ennen vaaleja antamansa lupaukset laittaa sijoittajat ja pankit vastuuseen. Uusi talousjärjestys vähentäisi nimittäin myös sijoittajien voittomahdollisuuksia velkakirjamarkkinoilla. Lisäksi euromaat vapautettaisiin harjoittamaan tehokasta finanssipolitiikkaa, säätelemään talouden kokonaiskysyntää ja toteuttamaan täystyöllisyys rahaunionin alueella. Jos esimerkiksi sosialidemokraatit ja perussuomalaiset perustavat vaalien jälkeisen politiikkansa ja mahdollisen hallituspolitiikkansa tällaiselle skenaariolle, niille voidaan povata hyvää menestystä tulevissakin eduskuntavaaleissa.

Jussi Ahokas

Mainokset

One thought on “Hei, me tehdään velkasaneeraus”

  1. Viitaten kirjoituksen ensimmäiseen kappaleeseen – valitettavasti kreikan kohdalla ei puhuta enään huhusta. näin maailma muuttuu vajaassa vuodessa, kun tämä blogi on kirjoitettu..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s