Yhdysvaltojen maksuhalukkuus katoamassa

Luottoluokittaja Standard & Poor’s heilutteli pörssikursseja maailmalla ilmoittamalla viime viikolla, ettei Yhdysvaltojen valtion lainojen AAA-luokitus tule säilymään, jos kasvavalle velkakuormalle ei pian tehdä jotain. Myös Helsingin sanomien haastattelema Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet patisteli Yhdysvaltoja ja muita länsimaita lopettamaan velkaantumisensa. Valtioiden talouspolitiikalle esitettävät vaatimukset näyttävät kovenevan kaiken aikaa.

Monet ovat itse asiassa pohtineet, miksei Yhdysvaltojen luottoluokitusta ole pudotettu jo aiemmin. Onhan maan velkaantuminen ollut vuoden 2008 jälkeen erittäin nopeaa. Noin kaksi vuotta sitten Standard & Poor’s perusteli korkeinta luottoluokitusta Yhdysvaltojen joustavilla työ- ja pääomamarkkinoilla, dollarin asemalla kansainvälisenä reservivaluuttana, kaupan avoimuudella ja pääomaliikkeiden vapaudella sekä maan poliittisen järjestelmän vakaudella ja läpinäkyvyydellä.

Vaikka mikään edellisistä perusteista ei ole kahdessa vuodessa menettänyt voimaansa, ovat luottoluokittajan odotukset nyt muuttuneet negatiivisiksi.  S&P:n mukaan Yhdysvaltojen maksukyvyn voidaan nähdä heikentyneen ja ”maksuhalukkuuden” vähentyneen. Ilmeisesti maksuhalukkuudella viitataan kuitenkin valtion halukkuuteen tasapainottaa budjettinsa lähitulevaisuudessa, sillä kuten olemme useaan otteeseen osoittaneet, ei Yhdysvaltojen maksukyky ole nykyisessä institutionaalisessa järjestyksessä uhattuna missään tilanteessa.

S&P:n viimeviikkoinen ulostulo voidaankin tulkita ennen kaikkea poliittiseksi kannanotoksi, jolla yritetään luoda painetta päätöksentekijöille, jotka vielä toistaiseksi tasapainottelevat leikkausten ja ekspansiivisen talouspolitiikan välillä. Kun FED ilmoittaa huomenna pitävänsä ohjauskorkonsa nykyisellä historiallisen matalalla tasollaan toistaiseksi, alkaa Yhdysvaltojen talouspolitiikan suunta hahmottua selkeämmin. Matalilla koroilla ja julkisen kulutuksen leikkauksilla pyritään siirtämään talouden velkataakka uudelleen yksityisen sektorin harteille, josta se finanssikriisin puhjettua putosi valtion kannateltavaksi.

Onhan yksityisen sektorin velkaantuminen huomattavasti terveellisempi ilmiö, kuin julkisen sektorin velkaantuminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s