Odotettavissa vastuunkantoa

Hallitusneuvottelut ovat viimein käynnistyneet. Ensimmäiset uutiset neuvotteluista ovat olleet funktionaalista rahoitusta kannattavien kansalaisten näkökulmasta lohduttomia. Viimeisenä neuvotteluihin kutsutut Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat ainakin Helsingin sanomien uutisoinnin mukaan valmiita Kokoomuksen ja SDP:n rinnalla vastuulliseen politiikantekoon. Siis vastuulliseen talouspolitiikkaan, jolla valtiontalous kiritään ylijäämäiseksi hallituskauden loppuun mennessä.

Suomalaisen talouspolitiikan tavoitteena ei siis tulevina vuosinakaan ole täystyöllisyyden saavuttaminen eikä talouden tuotantopotentiaalin täysimääräinen hyödyntäminen kotimaassa eikä euroalueella. Euroalueen nykyisissä kysyntäolosuhteissa Suomen kaltaisten vaihtotaseeltaan ylijäämäisten jäsenmaiden julkisen kulutuksen leikkaukset ovat myrkkyä talouskasvulle. Euroalueen kasvu tuleekin olemaan seuraavan neljän vuoden aikana täysin riippuvaista valuutta-alueen ulkopuolisesta viennistä, jonka näkymät ovat jo tällä hetkellä epävarmat.

Odotettavissa on myös leikkauksia hyvinvointipalveluihin, sillä alustavissa valtiovarainministeriön leikkauslistoissa palveluiden järjestämisestä vastaavien kuntien valtionosuuksia ollaan saksimassa ronskisti. Jälleen kerran valtiontalouden tasapaino on siis syrjäyttänyt kaikki muut yhteiskunnalliset tavoitteet, joiden toteuttaminen on jollain tavalla riippuvaista julkisesta kulutuksesta.

Hallitusneuvottelujen lähtölaukauksesta ja ensimmäisistä askelista voidaan kuitenkin löytää myös jotain positiivista. Suomalaiset poliitikot ja virkamiehet tulevat nimittäin pitämään huolen blogimme tarpeellisuudesta ja siitä, että kommentoitavaa riittää myös tuleville vuosille.

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Odotettavissa vastuunkantoa”

 1. Moi,

  Onko kukaan vallanpitäjä tai virkamies kanssanne samaa mieltä funktionaalisesta rahoituksesta? Löytyykö esim. Suomen Pankista ihmisiä, jotka eivät kannata perinteistä käsitystä taloudesta esim. monetarismia jne. vaan chartalistista funktionaalista rahoitusta?

  Esim. se radio pätkä missä Lauri oli Korkmanin kanssa studiossa tuntui toistensa ohi puhumiselta. Enkä ole telkkarissakaan nähnyt yhtään asiantuntijaa, joka jakaisi näkemyksenne.

  Entä Euroopan tasolla, esim. EKP:ssä?

  1. Eipä ole tullut vielä vastaan näitä organisaatioita edustavia ihmisiä, jotka ymmärtäisivät, mistä funktionaalisessa rahoituksessa on lopulta kyse. Tästä syystä vallanpitäjien tai virkamiesten on tietysti mahdotonta olla samaa mieltä funktionaalisen rahoituksen eduista ja yhteiskunnallisesta merkityksestä kanssamme.

   Keskeinen kysymys onkin, miksi kenelläkään olisi edes tarvetta perehtyä syvemmin funktionaaliseen rahoitukseen. Kyseisellä näkökulmallahan on vain marginaalinen rooli tämänhetkisessä talouspoliittisessa tai talousteoreettisessa keskustelussa. Sitä paitsi funktionaalisen rahoituksen teoriasta johdetut politiikkasuositukset johtavat välttämättä taloudelliseen katastrofiin valtavirtaisen taloustieteen luomassa maailmassa, johon kaikki ekonomistit esim. EKP:ssa on tutustutettu monivuotisten opintojensa aikana.

   Ideoiden ja ideologioiden merkitys yhteiskunnallisen kehityksen suunnan määrittelijänä tulee erinomaisesti esiin funktionaalisen rahoituksen kysymyksessä. Koventioiden ja dogmien haastaminen ei ole koskaan helppoa, minkä ihmiskunnan historia on useaan otteeseen osoittanut. Enää merkittävin edistyksen jarru ei kuitenkaan ole katolinen kirkko, kuten Galilein aikana. Jotain samankaltaista meillä on kuitenkin vastassamme tänäkin päivänä.

   Jussi

 2. Minusta paras etenemisstrategia asiassa olisi viedä näitä ajatuksia johonkin puolueeseen ja katsoa jos joku johtaja innostuisi niistä. Näen vain kaksi vaihtoehtoa, joilla voisi olla reseptiivisyyttä tässä asiassa: persut ja vasurit. Persut ovat mielestäni parempi vaihtoehto. He ovat isompi ja heillähän oli viimekaudella Uusipaavalniemi, joka edusti uudenlaista rohkeaa talouskritiikkiä, joka ei ollut kovin kaukana funktionaalisesta rahoituksesta ja Soini antoi hänelle tukeansa.

  Miettikääpä, 4 vuoden päästä uusi jytky, persut johtamaan hallitusta, eroaminen eurosta ja pääsemme kokeilemaan funktionaalista rahoitusta. Vaikkakin utopistinen niin silti periaatteessa mahdollinen skenaario.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s