Kestävyysvaje kaatamassa Kataisen hallituksen

Jyrki Kataisen ensimmäinen hallitus on kaatumassa ennen kuin se on ehtinyt istua päivääkään. Hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan kompastuskiveksi on muodostunut julkisen talouden kestävyysvaje ja puolueiden erimielisyydet vajeen suuruudesta.

Taloustieteilijät ovat kannustaneet hallitusneuvottelijoita sivuuttamaan erimielisyytensä pitkän aikavälin kestävyysvajeesta ja suuntaamaan tarmonsa olemassa olevan alijäämän kiinni kuromiseen. Jokainen askel kohti budjettitasapainoa on ”vastuullista julkista rahoitusta” kannattavien talousmiesten mielestä tässä vaiheessa enemmän kuin tarpeellinen.

Vaikka hallitusneuvotteluissa ”vastuullisen julkisen rahoituksen” vastapuolena ei olekaan funktionaalinen rahoitus, vaan kiistaa käydään ”vastuullisuuden” voimakkuudesta eli siitä kuinka nopeasti ja millä keinoin julkinen talous tasapainotetaan, on merkittävää, että juuri julkisen talouden hoidosta on tullut todellinen kynnyskysymys hallituksen muodostuksessa.

Jos hallitusta ei saada näistä lähtökohdista kasaan, on seuraaville yrittäjille syytä tarjota aktiivisesti julkisen taloudenpidon vaihtoehdoksi funktionaalista rahoitusta. Hallituksen hyväksyessä tämän periaatteen ja edistäessä funktionaaliseen rahoitukseen siirtymistä, voimme lopulta lopettaa kokonaan kiistelyn kestävyysvajeen suuruudesta. Lisäksi tulevat hallitukset voivat keskittyä vapaammin niihin yhteiskunnallisiin uudistuksiin, jotka ”vastuullinen taloudenpito” on viime vuosikymmeninä estänyt.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kestävyysvaje kaatamassa Kataisen hallituksen”

 1. En ymmärrä, miten kestävyysvajeen suuruudesta voi tai saa vallita niin suuri erimielisyys kuin nyt vallitsee. Minusta matemaatikkojen ja ehkä tilastotieteilijöiden oikeus ja velvollisuus olisi nyt tarjota VM:lle ja taloudellisille tutkimuslaitoksille enemmän menetelmällistä apua, samaan tapaan kuin Turun Yliopiston tilastotieteen prof. Pekka Hjelt tarjosi apua Ilmatieteen laitoksen sääennustajille. ( Väitti, että puheet ilmaston lämpenemisestä eivät ole tilastollisesti perusteltuja). Ei-matemaatikkona ehdotan seuraavaa:

  1. Kestävävyysvajeen laskennassa pitää ottaa käyttöön useampia aikavälejä. Se, että lasketaan vain yksi kestävyysvajeluku , esim. vuoteen 2060 saakka, vaatii rinnalleen lyhyemmän aikavälin laskentaa, esim. 20 vuoden aikahorisontin ja 5 vuoden horisontin laskelmat.

  2. Kestävyysvajeen laskennassa pitää ehdottomasti ottaa huomioon varallisuus laajasti katsoen ( =työeläkevarallisuus ja muu varallisuusläke) niin, että ihmiset ymmärtävät, miten varallisuus on otettu huomioon.

  3. Samoin laskennassa tulee ottaa huomioon inflaatio ( keinona päästä eroon kestävyysvajeesta) sekä euron arvon vaihtelu suhteessa muihin valuuttoihin eli ns. setelien.

  4. Ymmärtääkseni on myös mahdollista laskea ”jatkuva kestävyysvaje” siis eräänlainen ”derivatiivinen kestävyysvaje” hyvin lyhyelle aikavälille tietyin todennäköisyysoletuksin, joissa otetaan kohdat 2. ja 3. Tässä erityisesti tarvittaisiin matemaattista osaamista.

  5. Suomen ymmärtäkseni pienehkö kestävyysvaje (kohdat 2. ja 3. myös huomioonottaen) pitää ehdottomasti osata suhteuttaa Euroopan tuhlaajapoikien kestävyysvajeisiin. Suomen tilannetta ei pidä liikaa yliarvioida mutta ei missään nimessä aliarvioidakaan. Muuten käy herkästi niin, että Suomi maksaa Eurooopan vakausmekanismin (EVM) kautta itsensä kipeäksi muita maita tukiessaan.

  6. Koska absoluuttista totuutta kestävyysvajeessa ei ole, se kuva, jolnka Suomi antaa kestävyysvajeesta, vaikuttaa tai ainakin sen pitäisi vaikuttaa EVM:n kautta Suomelle koituviin velvoitteisiin tai oikeuksiin.

 2. Vaihtoehtoisesti Suomessa ja Euroopassa voitaisiin siirtyä funktionaaliseen rahoitukseen, jolloin koko kestävyysvajeen käsite voitaisiin poistaa poliittisesta keskustelusta eikä eri laskentamallien vertailuun tarvitsisi enää hukata aikaa ja energiaa.

  Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s