Synkempää luvassa

Portugalin nykyinen sosialistihallitus on toimeenpannut ennätyksellisen leikkausohjelman, joka on supistanut voimakkaasti maan kokonaistuotantoa. Samaan aikaan maan työttömyysaste on kohonnut yli 11 prosenttiin, kun se vielä heinäkuussa 2008 oli reilussa seitsemässä prosentissa.

Näin ollen ei olekaan yllättävää, että viime sunnuntain vaaleissa sosialistit kärsivät murskatappion. Sen sijaan yllättävämpää lienee se, että nyt voittajaksi noussut oikeistopuolue PSD aikoo ilmeisesti jopa ylittää EU:n ja IMF:n leikkausvaatimukset saavuttaakseen uudelleen rahoitusmarkkinoiden luottamuksen. Koska Portugalin vientisektorilla ei ole näköpiirissä ennen näkemätöntä piristymistä, tarkoittavat nämä toimet laman syventymistä Portugalissa. Samalla myös koko euroalueen kasvu- ja työllisyysnäkymät synkistyvät jälleen.

Kriisin edetessä käy yhä ilmeisemmäksi, että euroalueen ongelmia ei voida ratkaista ilman rahapoliittisen suvereniteetin palauttamista. Toisin sanoen joko euroalueelle on perustettava itsenäinen finanssipoliittinen auktoriteetti tai koko järjestelmä on purettava.

Vielä surullisemmaksi tämän tragedian tekee se, että rahapoliittisesta suvereniteetista luopumista on kokeiltu Euroopassa ennenkin – yhtä tuhoisilla seurauksilla. 1930-luvun alkuun saakka käytössä ollut kultakantajärjestelmä rajoitti nykyisen eurojärjestelmän tavoin valtioiden kulutusta. Funktionaalinen rahoitus oli tässäkin järjestelmässä mahdotonta, koska valtioiden piti jatkuvasti huolehtia riittävien kultareservien ylläpitämisestä: kokonaiskysynnän stimuloiminen funktionaalisen rahoituksen avulla olisi voinut johtaa kultavarantojen hupenemiseen lisääntyneen tuonnin myötä.

Vasta kultakannasta luopuminen mahdollisti aktiivisemman elvytyspolitiikan ja päätti suuren laman. Kultakannasta luopumisen jälkeen modernin rahateorian isä John Maynard Keynes varoittikin ihmisiä palaamasta takaisin supistuvan talouden ja yhteiskunnallisen toivottomuuden kultahäkkiin. Valitettavasti tällaista viisautta Euroopan kansalaisilta ei löytynyt, vaan kultahäkki teki paluun noin 70 vuotta myöhemmin. Siitä huolimatta Keynesin optimistiset lauseet Britannian vuoden 1931 kultakantapäätöksen jälkeen ovat juuri nyt kenties ajankohtaisempia kuin koskaan:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s