Eurokriisin ratkaisu lähempänä?

Viimeviikkoinen globaali pörssiluisu ja rahoitusmarkkinoilla kasvanut epävarmuus on pakottanut Euroopan päätöksentekijät etsimään ja valmistelemaan nopeasti järeämpiä toimenpiteitä eurokriisin ratkaisemiseksi. Viikonlopun aikana julkisuuteen tihkuneet tiedot Euroopan vakausmekanismin käyttöönoton aikaistamisesta vuodella sekä väliaikaisen vakausvälineen laajentamisesta kertovat euroalueen päättäjien olevan jälleen liikkeellä tositarkoituksella.

Tässä blogissa on pidetty jo pitkään selvänä, ettei euroalueen kriisiä voida ratkaista ilman Euroopan keskuspankin sitoutumista pulassa olevien valtioiden rahoittamiseen. Saman totesi viikonloppuna IMF:n tuore pääjohtaja Christine Lagarde, jonka mukaan hänen johtamansa rahaston varat loppuisivat paljon ennen kuin euromaiden tämänhetkinen rahoitustarve tulisi tyydytettyä.

Saman ovat lopulta myöntäneet myös Euroopan unionin ja EMU-alueen päätöksentekijät, joiden on kerrottu suunnittelevan reformia, joka tekisi sekä väliaikaisesta että pysyvästä vakausmekanismista liikepankin kaltaisen instituution. Tällaista järjestelyä on esitetty jo syyskuun alussa Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioista vastaavan komitean muistiossa. Järjestely tarkoittaisi käytännössä sitä, että vakausinstituutioille annettaisiin oikeus lainata varoja suoraan Euroopan keskuspankista ja välittää valuuttaa niille valtioille, joilla on vaikeuksia saada rahoitusta markkinaehtoisesti.

Euroopan keskuspankki takaisi siis vakausmekanismin kautta kaikkien euromaiden maksukyvyn. Ero suoraan keskuspankkirahoitukseen on siinä, että vakausmekanismi alistettaisiin parlamentaariselle valvonnalle. Näin sen toimien uskotaan olevan vähemmän inflatorisempia kuin keskuspankin rahoitusoperaatioiden, vaikka molemmissa tapauksissa viimekätinen rahoittaja on keskuspankki. Kun vakausmekanismiin siirretään varallisuutta myös valtioiden budjeteista, muodostuu siitä käytännössä euroalueen laajuinen finanssipoliittinen auktoriteetti, jollaisen perustamista olemme myös esittäneet aikaisemmin.

Jos hanke toteutuu suurin piirtein tänään julkisuuteen tulleiden suuntaviivojen mukaisesti, euroalueella on ensimmäistä kertaa velkakriisin aikana edessään todellinen mahdollisuus kävellä ulos kriisistä vain vähän ruhjoutuneena. Tarvittava institutionaalinen järjestely on silloin tehty. Yksinään tämä ei kuitenkaan pelasta euroaluetta, sillä institutionaalinen muutos ei tarkoita välttämättä talouspolitiikan suunnanmuutosta. Jos Euroopassa pidetään edelleen kiinni tasapainotettuihin budjetteihin perustuvasta talouspoliittisesta doktriinista ja aktiiviselle kysynnänsäätelylle asetetaan poliittisia esteitä (esim. velkakatto tai vakaus- ja kasvusopimuksen tiukentaminen), eivät ongelmissa olevat jäsenmaat, joissa kokonaiskysynnän ylläpito on täysin julkisen sektorin harteilla, onnistu edelleenkään pääsemään kasvu-uralle.

Jos euromaissa pidetään kiinni Suomessakin tutuksi tulleesta talouspolitiikan linjasta, tulevat taloudelliset ongelmat jatkumaan vielä pitkään. Toisaalta EKP:n vastustus viimekätistä lainaamista kohtaan voi kaataa vielä myös suunnitellun institutionaalisen reformin. Euroalueen taivaalla on edelleen myös mustia pilviä, vaikka aurinko silloin tällöin pilkahteleekin.

Jussi Ahokas

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Eurokriisin ratkaisu lähempänä?”

  1. Miksi tarvitaan vakausmekanismia lisäksi tähän soppaan kun kaikilla euromailla on jo omat ”keskus”pankit.
    Eikö asiaa voisi järjestää olemassa olevilla järjestelmillä sen sijaan, että nyt perustetaan aikamoinen käärmeenpesä Luxembourgiin. Eu:n säännöthän näyttää olevan helppo rikkoa ilman sanktion vaaraa.

    1. Poliittisesti lienee järkevää yrittää saada muutosta aikaan sellaisten prosessien kautta, jotka ovat valmiiksi käynnissä. Vakausmekanismi syntyy joka tapauksessa. Jos siitä muodostuu instituutio, joka mahdollistaa valtioiden kulutuksen järkevän rahoituksen, on hanke erittäin kannatettava. Valitettavasti tämä lopputulos on vielä kaukana.

      Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s