Sorosin lista

Miljardööri ja suursijoittaja George Soros on ottanut viime viikkoina useaan otteeseen kantaa Euroopan talouskriisiin ja tarjonnut erilaisia ratkaisuehdotuksia euromaiden päätöksentekijöiden käytettäväksi. Tänään Financial Times -lehdessä julkaistiin Sorosin seitsemän kohdan ohjelma euroalueen pelastamiseksi.

Soros haluaa, että euroalueelle perustetaan Yhdysvaltojen mallin mukainen finanssipoliittinen elin, jonka tehtävänä olisi yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa huolehtia valuutta-alueen yhteisestä finanssipolitiikasta. Koska tämä vaatii perussopimuksen muutosta, jota ei saada tehtyä riittävän nopeasti, on käyttöön otettava väliaikaisia toimia, joilla eurokriisi voidaan taltuttaa.

Soros vaatii, että Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) tulee ensitöikseen ottaa kannettavakseen Kreikan velkakirjat Euroopan keskuspankin taseesta. Tällä tavalla EKP vapautetaan Kreikan velkojen leikkausten myötä sen tasetta koettelevista tappioista. Kun siirto on tehty, voidaan Kreikka saneerata.

Kreikan saneerauksesta liikepankeille koituvat tappiot taataan niin ikään ERVV:n kautta, jonka likviditeetistä alkaa huolehtia EKP. Näin liikepankkien kansallisesti suoritettavalle pääomittamiselle ostetaan lisää aikaa. Liikepankkien toiminnan turvaaminen siirtymävaiheessa jää ERVV:n päätehtäväksi. Valtioiden maksukykyä ERVV ei Soroksen esityksessä tule takaamaan.

Valtioiden rahoitusongelmat pyritään ratkaisemaan pakottamalla liikepankit lainaamaan valtioille niiden maksukykyä vastaavalla korolla. Tämä tehdään uhkaamalla sulkea pankit keskuspankin hätärahoituksen piiristä, jos niiden luototustoiminta todetaan EKP:n valvojien mielestä vahingolliseksi euroalueen taloudelliselle kehitykselle. Pankkien uskotaan suostuvan järjestelyyn osittain myös siksi, että ne ovat kiitollisia ERVV:ltä saamistaan takauksista.

Kun pankit ovat sitoutuneet lainaamaan valtioille järkevällä korolla, voi Euroopan keskuspankki vetäytyä kaikista ylimääräisistä velkakirjaostoista jälkimarkkinoilla. Näin keskuspankki voi palata takaisin konservatiiviseen rahapolitiikkaan. Sorosin mukaan esityksen toteuttamisen myötä Eurooppaan saadaan jälleen hyvin pääomitettu pankkisektori sekä tarvittavaa finanssipoliittista pelivaraa.

Soroksen esitys on kannatettava, sillä se huomioi tärkeimmät tämänhetkisistä euroalueen ongelmakohdista: pankkijärjestelmän heikkouden ja eurovaltioiden rahoitusvaikeudet. Lisäksi esitys kiertää nätisti vaatimuksen suorasta valtioiden keskuspankkirahoituksesta tekemällä liikepankeista keskuspankin tottelevaisia renkejä. Näin ollen päätöksentekijöiden ja kansalaisten mielissä asustava hyperinflaation pelko tainnutetaan, vaikka käytännössä valtioiden rahoitus on Sorosin mallissa täysin keskuspankin hallinnassa. ERVV:n käyttäminen roskapankkina poistaa lisäksi pelot keskuspankin konkurssista.

Esityksen tyylikkyydestä huolimatta sen toteuttaminen saattaa olla poliittisesti mahdotonta. Eurooppalaisten sijoittajien voi olla vaikea niellä esityksiä pankkien orjuuttamisesta ja valtionpäämiesten liittovaltiokehityksen voimistamisesta. Tärkeintä kuitenkin on, että kriisin todellisiin syihin pureutuvia ratkaisuehdotuksia argumentoidaan keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien suulla.

Jussi Ahokas

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s