Rahatalous kriisissä -luentojen materiaalit II

Lauri Holappa piti 13.9.–8.11. Helsingin suomenkielisellä työväenopistolla nykyistä talouskriisiä ja rahatalousjärjestelmän perusteita käsitelleen luentosarjan. Viiden viimeisen luennon kalvosarjat ovat ladattavissa alta. Kolmen ensimmäisen luennon materiaalit löytyvät täältä.

Luento4Luento5Luento6Luento7Luento8

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Rahatalous kriisissä -luentojen materiaalit II”

 1. Ensinnäkin, iso käsi luentosarjan järjestämisestä. Itse en ole voinut olla siellä paikalla, mutta arvostan kovasti vaivannäköänne tämän vaikean ja syvästi poliittisen asian äärellä.

  Keynesiin liittyvissä kalvoissanne viittaat Lauri Keynesiin ja hänen suhtautumiseensa Marxismiin. Olisitko tai olisitteko olleet halukkaita kirjoittamaan tätä omasta näkökulmastanne auki lisää?

  Olen itsekin törmännyt samaan kritiikkiin Keynesillä mutta olen samalla jäänyt pohtimaan, että kuitenkin vaikuttaisi siltä, että Keynesin ajattelu tuntuisi olevan velkaa Marxille. Esim. voiton suhdeluvun laskutendenssi on varmasti vaikuttanut Keynesiin.

  Ensimmäinen tulkinta onkin, että Keynes on poiminut Marxilta sen, mitä on halunnut ja jättänyt sen mainitsematta, koska tuon ajan poliittisessa ympäristössä olisi varmasti ollut intellektuaalinen itsemurha viitata millään vähäänkään positiivisella tavalla Marxiin. Keynes käytti siis ns. pekka pelisilmää. Toisaalta Keynesillä oli varmasti, ainakin Yleisteorian kirjoittamisen aikoihin, tärkeämpääkin tekemistä kun miettiä ikuisuuskiistoja. Tärkeämmällä tekemisellä viittaan talousteorian kirjoittamiseen uusiksi.

  Toinen tulkinta on, että Keynes halusi tehdä eroa nimenomaan marxismiin, jolla itse ymmärrän, varsinkin tuon ajankohdan viitekehyksessä, marxismi-leninismiä. Tämä on varsinkin erittäin helppo ymmärtää ja uskoisin, että tähän aika moni ”nyky-marxilainenkin” haluaa tehdä selkeää eroa ja keskittyä ainoastaan filosofi-poliittisen taloustioeteen kriitikko -Marxin tutkimiseen.

  Kolmas tulkinta on, että Keynes todellakin kavahti Marxia, eikä ole löytänyt omasta ajattelustaan mitään yhtymäkohtia häneen.

  Tämän kaltaisten juttujen avaaminen Raha ja talous -blogissa voi tuntua hieman pienen piirin keskusteluihin osallistumiselta, mutta itse näen asian pitkän aikavälin poliittisen taloustieteen uuden paradigman muodostumisen kannalta relevanttina. Tätä kautta mukaan näihin analyyseihin voisi olla ehkä helpommin saatavissa se poliittinen taso, joka selkeästi muuten aivan loistavasta Rahaa ja talous -blogista on lähes tyystin puuttunut.

  1. Hei,

   Itse asiassa Keynes on kyllä myöntänyt, että ajatus kokonaiskysynnän keskeisyydestä on osittain palautettavissa Marxiin. Marxhan oli yksi ensimmäisistä teoreetikoista, joka kykeni esittämään koherenttia kritiikkiä Sayn lakia kohtaan. Sayn lain kritiikistähän tuli sittemmin Keynesinkin teorian lähtökohta.

   Keynes siis kyllä vaikutti arvostaneen Marxin talousteoreettisia kontribuutioita, mutta – kuten totesit itsekin – hän suhtautui äärimmäisellä vihamielisyydellä marxismin poliittisiin ilmentymiin (so. marxismi–leninismiin). Toisaalta etenkin ennen Yleisen teorian julkaisemista Keynes kritisoi myös Pääomaa kovasanaisesti. Voi siis olla, että Yleisen teorian kirjoittaminen teki Keynesistä hiukan myötämielisemmän Marxin talousteorialle.

   Keynesin Marx-suhteeseen liittyy kuitenkin paljon paradokseja. Vaikka Keynes katsoi Yleisellä teoriallaan puolustavansa nimenomaan kapitalistista talousjärjestelmää ja yksityisiä omistusoikeuksia, hän kuitenkin kirjoitti teoksessaan muun muassa näin:

   “I conceive, therefore, that a somewhat comprehensive socialization of investment will prove the only means of securing an approximation to full employment; though this need not exclude all manner of compromises and of devices by which public authority will co-operate with private initiative.”

   Lauri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s