Kuntien edullinen rahoitus takaa lähidemokratian

Piia-Noora Kauppi kirjoitti (HS Vieraskynä 25.2.) siitä, kuinka Kuntarahoituksen erityisasemasta rahoitusmarkkinoilla on tulossa ongelma. Hänen mukaansa kuntien kyky rahoittaa toimintaansa edullisesti ja ilman suuria riskejä voi johtaa holtittomaan velkaantumiseen. 

Asiaa kannattaa katsoa myös toisesta näkökulmasta. Se, että kunnilla on mahdollisuus halpaan ja vähäriskiseen rahoitukseen, lisää kuntien kykyä suunnitella ja kehittää hyvinvointipalvelujaan ja muuta toimintaansa kuntalaisten tarpeiden mukaisiksi. Lisäksi kuntien rahoitusmenot pysyvät pieninä eivätkä rahoitusmarkkinoiden nopeasti vaihtelevat mielialat pääse uhkaamaan lähidemokratiaamme.

Kun valtio on jo valmiiksi rahoitusmarkkinoiden armoilla, olisi valtava virhe viedä julkisen sektorin rahoitusmallista viimeinen demokraattisen yhteiskuntapolitiikan mahdollistava elementti muuttamalla Kuntarahoituksen asemaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että monista Suomen kunnista tulisi pieniä Kreikkoja, jotka valtion tulisi ennen pitkää pelastaa niiden ajautuessa kasvavien rahoitusmenojen vuoksi maksukyvyttömiksi.

Jussi Ahokas

Kirjoitus on julkaistu Helsingin sanomien mielipideosastolla 27.2.2012.

Mainokset

One thought on “Kuntien edullinen rahoitus takaa lähidemokratian”

  1. Hiukan aiheen sivusta. Finanssialan edunvalvonta on toiminut erinomaisesti. He onnistuivat rekrytoimaan nuoren, viehättävän ja sanavalmiin europarlamentaarikon omaksi keulakuvakseen. Piia-Noora on ollut suosittu ”asiantuntija” median eri areenoilla. Valitettavasti toimittajilta on jäänyt täysin huomioimatta se että Piia-Noora on finanssialan lobbari. Kaikki mitä hän julkisesti sanoo, on peilattava tästä näkökulmasta. Media epäonnistuu jatkuvasti tehtävässään tuoda esille tietoa objektiivisesti. Jos media päästää edunvalvontalobbarit pääkirjoituspalstalle, tulisi opponointi olla ko. artikkelin vieressä vertailtavana.
    ps. finanssialan edunvalvonnan on onnistunut jo pidempään. Se näkyy finanssialan paisumisena ja sitä kautta jaettavien pääomien kasvuna ja varallisuuden kertymisenä. Mielelläni näkisin koko EMU järjestelmän rahoitusmekanismin finanssialan lobbauksen tuloksena. Lyhytkatseinen eduntavoittelu ajoi pankkiirit tilanteeseen, jossa on taisteltava pankkien pääomittamista ja siten ”kansallistamista” vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s