Postkeynesiläiset huippunimet Suomessa joulukuussa

Joulukuun kolmantena päivänä Helsingissä järjestetään poikkeuksellisen mielenkiintoinen talouspolitiikkaa käsittelevä keskustelutilaisuus. The Return of Full Employment -nimellä järjestettävässä tilaisuudessa puhuvat postkeynesiläiset professorit L. Randall Wray ja James K. Galbraith. Tilaisuus pidetään Paasitornissa (Paasivuorenkatu 5) kello 14.00–18.00 ja sinne on vapaa pääsy.

Raha ja talous -blogin kirjoittajat ovat auttaneet tilaisuuden järjestämisessä. Kehotamme kaikkia englanninkielentaitoisia blogimme lukijoita tulemaan tähän tilaisuuteen, sillä Wray ja Galbraith edustavat postkeynesiläisen taloustieteen ja modernin rahateorian ehdotonta huippua. Tilaisuudessa on myös saatavilla Jussi Ahokkaan ja Lauri Holapan täystyöllisyyspolitiikkaa käsittelevä artikkeli, joka julkaistaan Kalevi Sorsa -säätiön Impulsseja-sarjassa.

L. Randall Wray väitteli tohtoriksi vuonna 1988 Hyman P. Minskyn ohjauksessa. Wrayn erityisalaa ovat erityisesti rahateoria, rahoitusmarkkinat sekä työttömyyteen ja työllisyyspolitiikkaan liittyvät kysymykset. Wray on eräs endogeenisen rahan teorian keskeisimmistä kehittäjistä. Vuonna 1990 hän julkaisi teoksen Money and Credit in Capitalist Economies: The Endogenous Money Approach, joka on yksi rahan endogeenisuutta käsittelevistä klassikoista. 1990-luvun puolessavälissä Wray alkoi kehittää uuschartalistista rahateoriaa ja julkaisikin vuonna 1998 teoksen Understanding Modern Money: The Key to Full Employment and Price Stability, jota voidaan pitää uuschartalismin ja moderin rahateorian lähtölaukauksena. Tänä vuonna Wray on julkaissut samasta teemasta myös teoksen Modern Money Theory: A Primer on Macroeconomics for Sovereign Monetary Systems.

Wrayn yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa postkeynesiläiset klassikot Hyman P. Minsky ja Wynne Godley. Wray on eräs eniten viitatuista postkeynesiläisistä tutkijoista, ja hänen akateemisten kontribuutioidensa voidaan katsoa muuttaneen merkittävästi koko heterodoksisen taloustieteen perinnettä. Tällä hetkellä Wray työskentelee professorina Missourin yliopistossa Kansas Cityssä. Lisäksi hän toimii varttuneena tutkijana Levy Economics Institutessa. Aikaisemmin Wray on toiminut myös vierailevana professorina Bolognan ja Rooman yliopistoissa.

James K. Galbraith väitteli tohtoriksi vuonna 1981 ja on tästä lähtien keskittynyt tutkimuksessaan eriarvoisuuteen, työllisyyteen ja globaaliin epätasa-arvoon liittyviin kysymyksiin. Galbraith on saanut akateemisessa työssään paljon vaikutteita isältään John Kenneth Galbraithilta. Galbraith onkin integroinut postkeynesiläistä taloustiedettä heterodoksiseen institutionaaliseen talousteoriaan. Viime vuosina Galbraithista on tullut myös eräs näkyvimmistä uuschartalismin puolestapuhujista yhdysvaltalaisessa julkisessa keskustelussa. Galbraith on Yhdysvalloissa erittäin arvostettu taloustieteilijä, ja hänet on kutsuttu usein kongressiin asiantuntijaksi erilaisissa rahoitusmarkkinoita, globaalitaloutta ja makrotalouspolitiikkaa käsittelevissä kysymyksissä. Galbraith on myös entinen Yhdysvaltain kongressin talouskomitean pääsihteeri. Lisäksi hän on toiminut Kiinan valtion suunnittelukomission pääneuvonantajana.

Galbraith työskentelee professorina Texasin yliopistossa Austinissa. Hän on myös Texasin yliopiston eriarvoisuustutkimuksen keskuksen johtaja. Galbraith julkaisi tänä vuonna teoksen Inequality and Instability: A Study of the World Economy Just Before the Great Crisis. Muita hänen merkittävimpiä teoksiaan ovat muun muassaThe Predator State: How Conservatives Abandoned the Free Market and Why Liberals Should Too (2008), Inequality and Industrial Change: A Global View (2001) sekä Created Unequal: The Crisis in American Pay (1998).

Seminaarin alustava ohjelma

14.00–14.15  Seminaarin avaus

14.15–15.00    James K. Galbraith: Why In Spite of Reactionary Economic Ideas the US Still Survived the Great Financial Crisis, and Europe Did Not.

15.00–15.45    L. Randall Wray: Modern Money, Functional Finance, and Full Employment

15.45–16.15 Tauko

16.15–18.00    Paneelikeskustelu (puheenjohtajana tutkijatohtori Ville-Pekka Sorsa, Helsingin yliopisto): L. Randall Wray, James K. Galbraith, Olli Koski (SAK:n pääekonomisti), Jukka Pekkarinen (valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja), Lena Sommerstad (TBC) (taloushistorian professori, Uppsalan yliopisto)

Tilaisuuteen toivotaan ennakkoilmoittautumisia osoitteeseen: info@sorsafoundation.fi.

Järjestäjät: Foundation for European Progressive Studies, Kalevi Sorsa -säätiö, SAK

Linkki tapahtuman Facebook-sivulle 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s