Mitä kehysriihessä tulisi päättää?

juttauValtiovarainministeri Jutta Urpilainen epäili eilen (13.3.2013), että taloudellisen tilanteen heikentyminen vuoden 2012 lopulla tarkoittaa sitä, että ensi viikon torstain kehysriihessä hallituksen on päätettävä suunniteltua suuremmista menoleikkauksista ja veronkorotuksista. Koska toivottua verotuloja lisäävää talouskasvua ei ole tullut, on julkisen velkaantumisen katkaisu nyt Urpilaisen näkemyksen mukaan hallituksen omissa käsissä

Olemme blogissamme tavan takaa varoitelleet julkisen talouden leikkauksista taantumassa, mutta varoitukset eivät ole selvästikään kantautuneet valtiovarainministeriöön asti. Siellä tunnutaan edelleen uskovan, että valtio voi kulutustaan supistamalla ja verotusta kiristämällä vaikuttaa toteutuviin alijäämiin kaikissa olosuhteissa. Ministeriössä ei selvästikään tiedosteta, että todellisuudessa julkiset alijäämät riippuvat vähintään yhtä paljon yksityisen sektorin päätöksistä sekä ulkomaisen kysynnän kehityksestä.

Katsotaan tilannetta sopivasti viime viikolla julkaistuja kansantalouden tilinpidon sektoritilejä apuna käyttäen. Kuviossa 1 on esitetty yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja ulkomaansektorin nettosäästäminen ja nettoluotonanto vuosina 1975-2012. Tämä luku siis kuvaa kunkin sektorin vuoden aikana vastaanottaneiden ja maksaneiden rahavirtojen erotusta. Nettosäästäjiä ovat ne sektorit, jotka vastaanottavat enemmän rahavirtoja kuin maksavat.

Kuvio 1. Kolmen sektorin nettosäästäminen/nettoluotonanto Suomen taloudessa vuosina 1975-2012

sekbal12

Kuviosta nähdään, että vuosien 2009 ja 2010 aikana, jolloin talouden näkymät olivat heikot ja työttömyysaste yli 8 prosentissa, yksityinen sektori lisäsi nettosäästämistään. Käytännössä tämä oli seurausta siitä, että yritykset vähensivät investointejaan ja kotitaloudet kulutustaan. Toisin sanoen yksityisen sektorin säästämishalukkuus kasvoi selvästi. Kun ulkomaan sektori oli edelleen alijäämäinen (vaihtotase oli ylijäämäinen), julkisen sektorin alijäämän oli katettava vain osa yksityisen sektorin säästämistavoitteesta. Automaattiset vakauttajat, kuten työttömyyskorvausten kasvu ja verotulojen pieneneminen saivat aikaan osan alijäämistä, mutta osa alijäämästä perustui myös budjettimenettelyssä sovittuun elvytykseen.

Kun yksityisen sektorin säästämistavoitteet toteutuivat, luottamus parempaan tulevaisuuteen palautui vuoden 2010 aikana. Tämän seurauksena yritysten ja kotitalouksien investoinnit ja kulutus kasvoivat selvästi vuonna 2011 ja yksityisen sektorin säästämishalukkuus väheni. Tämä sai aikaan julkisen sektorin alijäämän supistumisen, mutta käänsi vaihtotaseen alijäämäiseksi, mikä esti lopulta julkista sektoria säästämästä eli kerryttämästä ylijäämää.

Eurokriisin ja elvytyshanojen sulkeutumisen myötä taloudellinen toiveikkuus kuitenkin katosi yhtä nopeasti kuin se oli syntynyt lisäten jälleen yksityisen sektorin säästämishalukkuutta. Erityisesti teollisuuden toimialojen yritykset tulivat varovaisemmiksi vientikysynnän supistumisen voimistuttua ja vähensivät investointejaan, minkä seurauksena työttömyys kääntyi uudelleen kasvuun. Kotitalouksien kulutus jatkoi kuitenkin vielä kasvuaan vuoden 2012 aikana, minkä vuoksi yksityisen sektorin nettosäästäminen jäi selvästi vuosien 2009 ja 2010 tasosta. Tuolloin nimittäin myös kotitalouksien kulutusmenojen kasvu hidastui selvästi.

Kuvio havainnollistaa hyvin, kuinka julkisen sektorin alijäämien kehitys on riippuvaista sekä yksityisen sektorin säästämis- ja kulutuspäätöksistä että ulkomaansektorin kehityksestä. Kun hallitus käy suunnittelemaan tulevien vuosien tulo- ja menoarvioitaan, sillä tulisi olla selkeä näkemys siitä, millaisiksi yksityisen sektorin päätökset ja kansainvälisen talouden kehitys on muodostumassa. Julkisen sektorin kulutus- ja verotusvalinnat nimittäin vaikuttavat suoraan yksityisen sektorin halukkuuteen kuluttaa ja investoida, mutta myös vaihtotaseeseen erityisesti tuonnin kehityksen kautta.

Jos esimerkiksi valtio päättää kiristää verotusta ja vähentää kulutustaan tilanteessa, jossa yksityiset toimijat ovat jo valmiiksi lisäämässä säästämistään voittonäkymien heikentymisen tai kasvavan työttömyyden olosuhteissa, se todennäköisesti kasvattaa yksityisen sektorin säästämishalukkuutta. Tämä tarkoittaa automaattisesti kasvavia julkisen sektorin alijäämiä. Kiristys nimittäin leikkaa yksityisiä rahavirtoja, jolloin verokertymät supistuvat. Samalla työttömyys kasvaa ja samoin työttömyyskorvaukset.

Jos julkinen sektori tässä tilanteessa arvioi oikein yksityisen sektorin säästämistavoitteen ja lisää alijäämäistä kulutustaan tätä vastaavalle tasolle, lisää se yksityisten toimijoiden luottamusta parempaan tulevaisuuteen ja siten kannustaa yrityksiä sekä kotitalouksia kuluttamaan ja investoimaan. Kun kulutus- ja investointipäätökset realisoituvat, talouteen syntyy uusia rahavirtoja, joista myös julkinen sektori saa oman osansa. Näin ollen alijäämäinen budjetointi voi johtaa jopa ylijäämäisen tilinpäätökseen julkisella sektorilla erityisesti silloin, jos muualla Euroopassa ja maailmassa harjoitetaan samanaikaisesti elvyttävää talouspolitiikkaa eikä negatiivista vaihtotasevaikutusta pääse syntymään.

Suomen talouden nykytilanteessa, jossa työttömyys kasvaa ja yritysten luottamus talouteen horjuu, tulevien vuosien talouspolitiikan sävelet ovat selvät. Julkisen sektorin alijäämäistä kulutusta on syytä lisätä ja yritysten sekä kotitalouksien säästämishalukkuuteen on vastattava, jotta näiltä löytyy tulevaisuudessa rohkeutta kannatella kansantaloutta omilla kulutus- ja investointipäätöksillään. Vain tätä kautta talouden kasvu saadaan kestävälle perustalle ja julkisen sektorin alijäämät hallintaan. Julkisen talouden kiristäminen nykytilanteessa johtaa väistämättä taantuman syvenemiseen ja työllisyystilanteen heikentymiseen.

Jussi Ahokas

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s