Aikapankeista aikatalkoisiin

mottiVerottaja julkaisi viime viikolla uudet ohjeet luonnollisen henkilön tekemän talkoo-, naapuriapu- ja vaihtotyön verotuksesta. Annettu ohjeistus kiinnosti erityisesti aikapankeissa ja muissa vaihtopiireissä toimineita ihmisiä, sillä siinä verottaja otti ensimmäistä kertaa virallisesti kantaa näiden työnteon ja vaihdannan muotojen verotukseen.  Asian huomioi pääkirjoituksessaan myös Helsingin sanomat.

Aikapankkilaisten näkökulmasta verottajan ohjeistus oli suuri pettymys, sillä siinä nimenomaan vastikkeellinen vaihtotyö, jota aikapankeissa pääasiassa harjoitetaan, todettiin veronalaiseksi toiminnaksi. Näin verottaja edellyttää, että tietystä aikapankeissa tunti tunnista tapahtuneesta työpanoksen vaihdosta suoritetaan ennakonpidätys ja työnantajan sosiaaliturvamaksu. Veron suuruus määräytyy vaihdettujen tehtävien käyvän arvon eli käytännössä markkinoilla kyseisistä tai vastaavista töistä maksettavan hinnan mukaan.

On huomattava, että verottajan päätös koskee nimenomaan kasvussa olevaa aikapankkitoimintaa, jossa toimijoiden suorittamasta työpanoksesta ja saatavista pidetään kirjaa. Verottajan ohjeistuksessa kuitenkaan kirjanpito ei ole riittävä peruste aikapankkityön verotukselle, sillä pienimuotoinen ja naapuriavuksi tulkittava vaihtotyö aikapankeissakin on edelleen verotonta. Käytännössä ohjeistuksellaan verottaja tekee selväksi, ettei aikapankkitoiminnan haluta laajentuvan ja että varsinaisen ansiotyön on tulevaisuudessakin tapahduttava valtion säätelemän rahatalouden piirissä.

Olemme blogissamme ennakoineet sekä valtion kiinnostusta aikapankkitoimintaan että verottajan ohjeistuksen lopullista sisältöä ja esittäneet sellaisia ratkaisuja aikapankkitoiminnan verotukseen, jotka eivät tuhoa hyvinvointia tuottavan aikapankkituotannon edellytyksiä kokonaan. Näiden toteuttamismahdollisuuksia lienee syytä pohtia tulevaisuudessa enemmän.

Kirjanpitoon perustuvan aikapankkitoiminnan rinnalle voitaisiin kehittää myös sellaista vertaistuotantoa, joka muistuttaisi rakenteellisesti enemmän talkootyötä. Niin sanottuja ”aikatalkoita” voisivat järjestää kaikki tietyn vaihtopiirin jäsenet. Aikatalkoissa järjestäjä määrittelisi talkoiden sisällön ja vaihtopiirin jäsenet osallistuisivat vapaaehtoisesti muiden järjestämiin talkoisiin.

Koska lopullisista suoritteista ei pidettäisi kirjaa eikä kukaan jäisi talkoiden päätyttyä velkaa kenellekään, työ ei olisi verottajan määritteiden mukaan vastikkeellista. Kuitenkin kaikilla verkoston jäsenillä olisi lupa järjestää talkoita aina tiettyä palvelua tarvitessaan. Luonnollisesti ”aikatalkoot” edellyttäisivät toimiakseen kaikkien talkoolaisten sitoutumista, jotta kaikki halukkaat varmasti saisivat omiin talkoisiinsa väkeä.

Tietysti huonot kokemukset omien talkoiden onnistumisesta vähentävät kannusteita osallistua muiden talkoisiin. Laajassa vaihtopiirissä työvoiman saatavuus ei kuitenkaan muodostuisi ongelmaksi, vaikka kirjaa saatavista ei pidettäisikään muualla kuin jäsenten omassa kirjanpidossa.

Monia muitakin tapoja vertaistuotannon järjestämiseen varmasti löytyy ja niitä kannattaa niin ikään pohtia nyt, kun verottaja on tehnyt kantansa selväksi. Aikapankkien ympärille kehittyneet yhteistyöverkostot ovat liian arvokkaita hukattaviksi.

Jussi Ahokas

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Aikapankeista aikatalkoisiin”

  1. Tämä verotus on ylipäänsä bloginne ehkä vaikeimmin sisäistettävä asia kun valtamedia puhuu aina verotulojen tarpeellisuudesta rahoittaa menomme, mutta sitten kirjoituksienne mukaan sitä ei tarvita https://rahajatalous.wordpress.com/2010/12/13/miksi-verotus-ei-rahoita-mitaan/
    Verotuksen tarpeellisuus on selitettävä oikeastaan yhteiskuntarauhan turvaamisella, kuten tuloerojen tasaamisella ja piste, sen pitäisi olla riittävän tavoiteltavaa jokaiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s