Professori Korkman ja eurooppalainen yhteisvaluutta

eurokirjaTällä hetkellä Aalto-yliopiston professorina toimivan Sixten Korkmanin kirja eurosta ja eurokriisistä  julkaistiin lokakuussa. Perinpohjaisesti eurojärjestelmän taustoja sekä eurokriisin vaiheita käsittelevä teos on varmasti yksi mielenkiintoisimmista suomenkielisistä yhteisvaluuttaa ja valuutta-alueen ongelmia käsittelevistä tietokirjoista. Esimerkiksi Helsingin Sanomat piti teosta niin mielenkiintoisena, että pyysi EU:n talouskomissaari Olli Rehniä arvostelemaan teoksen välittömästi sen ilmestymisen jälkeen.

Kirjoitin Korkmanin kirjasta arvion juuri julkaistuun Poliittisen talouden tutkimuksen seuran aikakauskirjan kautta aikojen ensimmäiseen numeroon. Näkemykseni mukaan Korkmanin teos on erittäin hyvä johdatus euroalueen ja yhteisvaluutan historiaan. Korkman käsittelee kattavasti sekä talousteoreettisia ajatuksia että poliittisia pyrkimyksiä, jotka määrittelivät talous- ja rahaliiton syntyä sekä sen institutionaalista perustaa. Kuitenkin teoksesta olisi tullut vieläkin kiinnostavampi, jos Korkman olisi laajentanut näkökulmaansa valtavirtaisen taloustieteellisen ja talouspoliittisen keskustelun ulkopuolelle.

Erityisesti huomioimalla rahaliiton chartalistisen kritiikin, joka ei ollut 1990-luvulla marginaalista, euron viimekätisenä perusteluna käytetyn optimaalisen valuutta-alueen teorian mikronäkökulman (raha vaihdon välineenä) arvostelusta olisi saanut merkittävästi kutkuttavamman. Lopulta yksi mielenkiintoisimmista euron synnyttämiseen liittyvistä kysymyksistä on, miksei euron ongelmat jo ennalta nähnyttä teoriaa hyödynnetty laajalti talousalueen hyötyjä ja haittoja punnittaessa.

Chartalistisen näkökulman lisäksi varsin hyvin taloustieteellisestä keskustelusta perillä olevan Korkmanin olisi voinut odottaa käsittelevän kirjassa laaja-alaisemmin myös vaihtoehtoisia eurokriisin ratkaisumalleja sekä pidemmän tähtäimen institutionaalisia uudistuksia.   Vaikka Korkman tuntuu olevan varsin huolissaan euroalueen suurtyöttömyydestä, hänen ratkaisuesityksensä nojaavat lähes ainoastaan euroalueen rahoitusjärjestelmän uudistamiseen pankkiunionin avulla. Kun rahoitusjärjestelmä saadaan vakaaksi, Korkman uskoo markkinoiden ratkaisevan kaikki Euroopan taloudelliset ongelmat.

Korkman ei siis lauseellakaan viittaa jälkikeynesiläisiin ratkaisumalleihin,  joita olemme useasti blogissammekin esitelleet. Koska rahataloudessa ja erityisesti rahataloudellisissa kriiseissä ongelmana on liian alhainen kokonaiskysyntä, Korkmanin politiikkasuositukset eivät voi koskaan johtaa kestävään täystyöllisyyteen. Rahataloudessa vakaus ja täystyöllisyys edellyttävät jatkuvaa julkista kysynnänsäätelyä, johon Korkman suhtautuu hyvin penseästi. Korkmanille markkinakurin ylläpito näyttääkin olevan täystyöllisyyttä tärkeämpi talouspoliittinen tavoite.

Jussi Ahokas

Yksi ajatus artikkelista “Professori Korkman ja eurooppalainen yhteisvaluutta”

  1. Arkipäiväiseen talouspolittiseen keskusteluun tulisi saada lisää nimenomaan näitä näkemyseroja kuten tässä blogissanne usein tuotte esille. Olisi mielenkiintoista nähdä haastattelu, jossa nykyisen valtavirtaisen talousopin saanut tutkija lähtee estottamasti väittelemään jälkikeynesiläistä tutkijaa vastaan. Harmittavan usein vain ”Korkmanit” esiintyvät mediassa haastateltavana jos joltain asiantuntijalta pitäisi saada mielipide päivän polttavaan talousasiaan ja kritiikki loistaa poissaolollaan, enkä hae tässä kritiikillä nyt mitään riistokapitalismin huippukriitikkoa Ari Ojapeltoa.

    Odotankin innolla, että maaliskuussa ilmestyvässä kirjassanne jatkatte hyvää tapaa tuoda esiin jälkikeynesiläistä talousnäkemystänne – haastavasti ja tuoreesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s