Augusto Graziania muistaen

agrazProfessori Augusto Graziani, yksi italialaisen rahankiertokoulukunnan keskeisistä hahmoista, menehtyi viime viikolla Napolissa. Monille jälkikeynesiläisille tutkijoille, kuten myös tämän blogin kirjoittajille Graziani on ollut tärkeä esikuva ja hänen tuotannon rahateoriaa käsittelevät kirjoituksensa keskeisiä opinkappaleita.

Grazianin työn lähtökohtana oli kapitalistisen rahatalouden analysointi, johon hänen näkemyksensä mukaan ei voitu soveltaa valtavirtaisen taloustieteen työkaluja. Ennen kaikkea valtavirtainen talousteoria epäonnistui rahan ja rahoituksen selittämisessä. Graziani lähti omassa analyysissaan liikkeelle modernista pankkitoiminnasta ja kuvasi, kuinka raha syntyy nykymuotoiseen kapitalistiseen talouteen pankkien luototustoiminnan seurauksena.

Kuten Keynes ja Schumpeter, Graziani yhdisti rahateoriansa tuotantoteoriaan osoittaen investointien olevan keskeisin tekijä luottojen synnyn taustalla. Hän hylkäsi klassisen näkemyksen siitä, että investoinnit edellyttivät säästämistä ja painotti rahan endogeenisuutta sekä kysyntälähtöisyyttä. Kahdenkertaisen kirjanpidon esimerkein Graziani osoitti, kuinka yritysten investointitarpeet synnyttivät talouteen uutta rahaa ja uusia rahavirtoja. Grazianin mukaan vain rahavirtoja seuraamalla kapitalistisen talouden erilaiset vaikutussuhteet tulivat näkyviksi.

Luottorahateoreetikkona Augusto Graziani oli tarkkanäköinen ja hänen esimerkistään modernin rahan maksuvälineluonteesta on tullut klassikko. Kun valtavirtaisessa taloustieteessä raha ymmärretään vaihdonvälineenä ja talous suurena vaihtokauppojen verkostona, Graziani osoitti esimerkillään velkaperustaisen kapitalistisen rahatalouden toimivan toisenlaisella logiikalla.

Sen sijaan, että nykymuotoisessa rahataloudessa hyödykkeitä vaihdettaisiin hyödykkeisiin, siinä luodaan ja selvitetään jatkuvasti velkasuhteita. Raha toimii siis vaihdon välineen sijaan maksuvälineenä. Taloudessa selvitystoiminnasta vastaavat rahoituslaitokset, jotka pitävät kirjaa rahavirroista. Lopulta koko talousjärjestelmä on yksi suuri kirjanpitojärjestelmä. Kuviossa 1 on kuvattu Grazianin esimerkin mukainen liiketoimi, jollaiseksi lähes kaikki taloutemme liiketoimet voidaan yleistää.

Kuvio 1. Liiketoimen maksusuoritus (selvitys) modernissa rahataloudessa

grazesim

Grazianin mukaan moderni maksusuoritus on vaihtokaupan sijaan kolmisuuntainen transaktio, jossa pankki (joko yksityinen pankki tai keskuspankki) ottaa selvitysvastuun taloudellisten toimijoiden velasta. Esimerkissämme Augusto myy Adamille kehittämänsä tuotannon rahateorian 100 eurolla. Sen sijaan, että hän saa Adamilta heti mitään vastineeksi, hänen tililleen pankissa luodaan 100 euron edestä saatavia. Adamin vastaavasti velkaantuu pankille saman summan edestä. Näin pankki on transaktion jälkeen velkaa Augustolle 100 euroa ja Adam on velkaa pankille saman verran. Sen sijaan Auguston ja Adamin keskinäinen velkasuhde on selvitetty.

Grazianin kaltaisia taloustieteilijöitä, joille kapitalistisen rahatalouden ymmärtäminen on ensisijainen tavoite, ei ole koskaan ollut maailmassa liikaa. Hattu päästä.

Jussi Ahokas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s