Kehittyvien talouksien kurimus

hardtimesKun Yhdysvaltojen keskuspankki viime syksynä alkoi vihjailla luopuvansa vähitellen niin kutsutusta määrällisen helpottamisen ohjelmasta, globaalit rahoitusmarkkinat alkoivat välittömästi etsiä uutta järjestystä. Ennen kaikkea liikehdintä näkyi niin sanottujen kehittyvien talouksien pääoma- ja valuuttamarkkinoilla. Kun finanssikriisin ja eurokriisin aikana pääomavirrat suuntautuivat kasvavissa määrin näihin talouksiin, on suunta syksyn jälkeen kääntynyt.

Vuodenvaihteen jälkeen kansainväliset pääomaliikkeet ovat voimistuneet siinä mitassa, että kehittyvien maiden keskuspankkiireilla ja talouspolitiikasta päättävillä tahoilla on ollut syytä huolestua. Portfoliosijoittajien mielenmuutos on heikentänyt kehittyvien maiden valuuttakursseja merkittävästi viime viikkojen aikana. Tällä on välttämättä myös laajempia vaikutuksia talousalueiden kehitykseen.

Ensinnäkin heikentyvä valuuttakurssi tarkoittaa sitä, että talousalueiden ostovoima muiden alueiden hyödykkeisiin heikentyy. Näin ollen tuontituotteista tulee kalliimpia, mikä nostaa talouden tuottajahintoja sekä kuluttajahintoja. Jos palkat seuraavat hintojen nousua, on mahdollista, että talouteen syntyy valuuttakurssin heikentymisen myötä hintaspiraali. Tässä tilanteessa sekä rahapolitiikkaa että finanssipolitiikkaa yleensä kiristetään, minkä seurauksena talouden kasvuedellytykset heikkenevät.

Valuuttakurssin heikentymisellä voi olla myös radikaalimpia vaikutuksia talouden kehitykseen. Jos pääomien liike yltyy pääomapaoksi, voi talousalueen keskuspankilta loppua kokonaan ulkomaiset valuuttareservit. Tällöin se ei voi tarjota talousalueen yrityksille kansainvälistä valuuttaa, jota ne tuotantoresurssien hankkimiseen tarvitsevat. Näin talouteen voi syntyä aktuaalinen pula tuotantoresursseista.

Kehittyvien talousalueiden keskuspankeista jo Turkin ja Intian keskuspankit ovat reagoineet tilanteeseen ohjauskorkoa nostamalla. Samanlaisia keinoja on esitetty myös Brasiliassa. Argentiinassa, jossa valuuttapako on jo käynnistynyt, on asetettu myös suoria rajoituksia valuuttaliikkeille. Mikäli rahoitusmarkkinoiden mieliala säilyy nykyisellään, on varmaa, etteivät kiristävät talouspolitiikan toimet tule jäämään näissä maissa tähän.

Kehittyvien talousalueiden tilanteesta tekee entistä pahemman se, että kansainvälinen kysyntätilanne on heikentynyt niiden kannalta oleellisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Tärkeimmät syyt tämän kehityksen taustalla ovat Yhdysvaltojen vaihtotaseen alijäämän jatkuva supistuminen sekä euroalueen vaihtotaseen ylijäämän nopea kasvu. Kun nämä suuret talousalueet ovat siirtyneet investointivetoisesta kasvusta vientivetoisemman kasvun suuntaan, ei kysyntää ole riittänyt kehittyville talousalueille samassa mitassa kuin ennen finanssikriisiä. Tämä nähdään hyvin kuviosta 1, jossa on esitetty Yhdysvaltojen, Kiinan ja euroalueen vaihtotaseiden kehitys vuosineljänneksittäin vuosina 2004-2013.

Kuvio 1. Yhdysvaltojen, Kiinan ja euroalueen vaihtotaseet vuosina 2004-2013 (Lähde: OECD, Eurostat)

causchea

Kuviosta nähdään, että Yhdysvaltojen vaihtotaseen alijäämä supistui merkittävästi finanssikriisin yhteydessä ja että viimeisen kahden vuoden aikana supistuminen on jatkunut tasaisesti. Koska Yhdysvaltojen vaihtotaseen alijäämä on muille alueille positiivinen kysyntäerä, tarkoittaa supistuminen näiden talouksien yhteenlasketun kokonaiskysynnän vähentymistä.

Kuviosta nähdään myös, että finanssikriisiin asti ja vielä sen jälkeenkin Yhdysvaltojen vaihtotaseen alijäämä ylitti selvästi Kiinan ja euroalueen ylijäämän. Tämä tarkoitti sitä, että Yhdysvaltojen maailmantalouteen tuottamaa kysyntää riitti myös muille talousalueille, myös edellä mainittuihin kehittyviin talouksiin.

Viimeisen kahden vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut, kun euroalueen tiukka talouspolitiikka on saanut talousalueen vaihtotaseen ylijäämän merkittävään kasvuun. Tällä hetkellä Kiina ja euroalue imevätkin kahdestaan Yhdysvaltojen maailmantalouteen tuottaman kysynnän, mikä entisestään pahentaa kehittyvien talouksien tilannetta.

Suomessa on viimeaikoina vahvistunut ajatus siitä, että jo lähitulevaisuudessa maailmantalouden hyvä kehitys tulee vetämään myös Suomen talouden ulos taantumasta. Kun maailmantalouden viime vuosien, kuukausien ja viikkojen kehitystä tarkastellaan perusteellisemmin, tämä ajatus tuntuu erittäin optimistiselta.

Sekä globaalien rahoitusmarkkinoiden liikkeet että maailmantalouden kysyntärakenteiden kehitys ovat ajamassa kehittyviä talouksia tilanteeseen, joka muistuttaa huomattavasti 1990-luvun valuuttakriisejä. Jos nykyinen tilanne kärjistyy uudeksi kriisiksi, on varmaa, että myös kasvu ja työllisyyskehitys heikkenevät edelleen kansainvälisesti.

Jotta tämä kehitys voitaisiin estää, olisi ympäri maailmaa ja erityisesti Yhdysvalloissa sekä euroalueella siirryttävä jälleen kysyntää lisäävään talouspolitiikkaan leikkaamisen ja kiristämisen sijasta. Valitettavasti tällaiselle politiikalle ei taida olla vieläkään riittävästi kannatusta.

Jussi Ahokas

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kehittyvien talouksien kurimus”

    1. Ehdottomasti, mutta nykyinen kansainvälinen raha- sekä rahoitusjärjestelmä ei valitettavasti mahdollista sitä. Kotimaisen kysynnän lisääminen kohtalaisen isollakin talousalueella johtaa yleensä lopulta pääomapakoon ja sitten onkin taas pakko kiristää. Talouspolitiikan suunnanmuutos Yhdysvalloissa ja Euroopassa on ensiapu, mutta pidemmällä aikavälillä tarvitaan suurempia institutionaalisia muutoksia kv-rahajärjestelmään.

      Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s