Talouskuri tuhoaa talouden -luennon diat

attacMinut oli pyydetty tiistaina 8.4. luennoimaan Helsingin yliopiston Attacin järjestämälle Talouskurin seuraukset – paluu 1800-luvulle -luentosarjalle. Luentosarjalla perataan viime vuosien talouskuripolitiikan seurauksia useista eri näkökulmista. Minun luentoni käsitteli talouskurin seurauksia kokonaistuotannon ja työllisyyden kannalta

Luennossani osoitin, että kiristävä finanssipolitikka on heikentänyt talouden kasvua ja siten myös työllisyyttä kaikissa EMU-maissa. Talouskurin kannattajat kuitenkin odottavat, että kiristyspolitiikan vaikutukset jäävät vain lyhytaikaisiksi, koska ”pitkällä aikavälillä” ainoastaan työn tarjonnalla ja tuottavuudella sekä pääoman määrällä odotetaan olevan merkitystä.

Tämä näkemys perustuu kuitenkin virheellisiin tulkintoihin rahatalousjärjestelmän toiminnasta, kuten olemme usein osoittaneet. Kokonaiskysynnän heikentyminen ei johda korkotason alentumiseen, joten kokonaiskysyntä ei edes pitkällä aikavälillä automaattisesti asetu täystyöllisyyden tai NAIRUn takaavalle tasolle. Näin ollen talouskurilinjan on päätyttävä mahdollisimman pian ja finanssipolitiikan oltava riittävän ekspansiivista, jos euroalueella tai Euroopassa laajemmin halutaan nujertaa työttömyyskriisi tai päästä kunnolliselle kokonaistuotannon kasvun uralle.

Lauri Holappa

 

Yksi ajatus artikkelista “Talouskuri tuhoaa talouden -luennon diat”

  1. Samaa asiaa on käsitelty Uudessa Suomessa Touko Aallon blogissa hiljattain:

    http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165749-ulos-kysynta-ja-investointilamasta

    Monilla on aiheellisena pelkona se, että pieneenkin inflaation kohoamiseen liittyisi lieveilmiöitä, kuten vuokra-asumisen hintojen kohoaminen ja tällaisiin pyrittäisiin vastaamaan tavoilla, jotka eivät kunnioita omaisuudensuojaa tai vapaata markkinataloutta. Ks. omaa vastaustani tuohon keskusteluun:

    http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165749-ulos-kysynta-ja-investointilamasta#comment-2579579

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s