Raha ja talous -klubi: keynesiläisyys Suomessa

rahataloushaltuunTorstaina 12.6. Helsingissä järjestetään historian ensimmäinen Raha ja talous -klubi ravintola Toverissa (Castréninkatu 3). Tilaisuus aloittaa kaikille avoimien keskusteluiltojen sarjan. Raha ja talous -klubilla käsitellään talouspolitiikan ja talousteorian kannalta olennaisia kysymyksiä, mutta erityishuomio on jälkikeynesiläisessä näkökulmassa ja jälkikeynesiläisen teorian kannalta olennaisimmissa teemoissa. Klubia järjestetään jatkossa suunnilleen kerran kahdessa kuukaudessa Toverissa. Tiedotamme blogimme, Facebook-sivumme sekä Twitter-tilimme kautta uusista tilaisuuksista aina hyvissä ajoin.

Ensimmäisellä kerralla käsittelemme keynesiläisyyden ja etenkin jälkikeynesiläisyyden historiaa Suomessa. Vieraaksemme saapuu valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen, joka on aikaisemmin toiminut Työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen (TTT) johtajana. Viime vuosina jälkikeynesiläisyys on Suomessa liittynyt vahvasti Raha ja talous -blogiin ja sen kirjoittajien muuhun tutkimustoimintaan. Jälkikeynesiläisyydellä on kuitenkin Suomessa varhaisempaakin historiaa, sillä toimiessaan TTT:n johtajana Korpinen toi suomalaiseen talouspoliittiseen ja -teoreettiseen keskusteluun vahvasti niin sanottua Cambridgen keynesiläisyyttä, jota voidaan pitää eräänä jälkikeynesiläisen teorian varhaisena versiona. Cambridgen keynesiläisyyden keskeisimpiä nimiä ovat oppihistoriassa olleet Nicholas Kaldor, Joan Robinson ja Luigi Pasinetti.

Korpisen omien TTT-ajan kokemusten lisäksi käsittelemme myös keynesiläisyyden asemaa Suomen taloushistoriassa laajemmin. Suomea on perinteisesti totuttu pitämään poikkeuksellisen antikeynesiläisenä maana, mutta Suomen taloushistoriassa on nähty myös keynesiläisempiä kausia. Etenkin 1950-luvulla alkanutta investointipolitiikkaa perusteltiin selvästi keynesiläisillä argumenteilla. Pohdimme klubilla myös, miksi Suomessa ainoastaan uusklassiset tulkinnat Keynesin teoriasta ovat saaneet laajempaa huomiota.

Tilaisuus alkaa kello 18.00. Suosittelemme kaikkia kiinnostuneita tulemaan paikalle ajoissa, sillä Facebookissa tilaisuuteen on ilmoittautunut jo runsaasti väkeä. On mahdollista, että Toveri täyttyy ääriään myöten, joten aikaisella saapumisella voi varmistaa itselleen hyvän paikan. Tilaisuudesta on myös mahdollista ostaa Rahatalous haltuun – irti kurjistavasta talouspolitiikasta -kirjaa alennetulla 20 euron hinnalla (maksu tasarahalla käteisellä).

4 vastausta artikkeliin “Raha ja talous -klubi: keynesiläisyys Suomessa”

    1. Isossa-Britanniassa vuoden 2013 ja 2014 budjetit olivat kiristävän sijaan neutraaleita. Yhdessä kasvaneen viennin kanssa Britannian kysyntäolosuhteet ovat parantuneet. Kasvu erityisesti kotitalouksien kulutuksen varassa. Osoitus siitä, että kiristäminen taantumassa ei kannata.

      Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s