Rahatalous haltuun -luentosarjan materiaalit, osa 1

tvopistoPidämme Helsingin työväenopistolla luentosarjan, joka pohjautuu Rahatalous haltuun – irti kurjistavasta talouspolitiikasta -kirjaamme. Luentosarja koostuu viidestä luennosta, joissa käsitellään laaja-alaisesti rahan olemusta ja historiaa, rahatalouden perusdynamiikkoja ja makrotalouspolitiikan vaihtoehtoja. Julkaisemme blogissamme luentosarjan esitykset, joten nekin, jotka eivät pääse paikan päälle luentoja kuulemaan, voivat tutustua luentojen sisältöön.

Seuraavista linkeistä löytyvät kahden ensimmäisen luennon materiaalit:

21.10. 2014 Johdanto

21.10. 2014 Rahan synty ja historia

28.10.2014 Kapitalismi rahataloutena

Luentosarja jatkuu tiistaina 4.11. klo 18.30 Työväenopistolla (Helsinginkatu 26). Tuolloin luennon aiheena on moderni pankkijärjestelmä. Neljännellä luennolla 11.11. käsitellään sektoritilejä ja talouden eri sektoreiden välistä dynamiikkaa. Luentosarjan viimeisellä luennolla 18.11. puolestaan pureudutaan talouspolitiikan vaihtoehtoihin sekä rahatalouden instituutioiden muutostarpeisiin. Luennot ovat maksuttomia eikä osallistuminen vaadi ennakkoilmoittautumista.

Jussi Ahokas ja Lauri Holappa

6 vastausta artikkeliin “Rahatalous haltuun -luentosarjan materiaalit, osa 1”

  1. Oikein selkeästi esitettyä tekstiä. Haluaisin tarkennusta seuraavaan: Jos kaikki raha on velkaa ja kaikki sitä liikkelle laskevat tahot odottavat saavansa ’lainalleen’ vastineeksi takaisinmaksun ja korkoa, on nykymuotoinen finanssijärjestelmä tuomittu velkaantumaan pitkässä juoksussa kiihtyvällä tahdilla? Aasinsiltana: keskuspankkien asettama negatiivinen talletuskorko yksityispankeille johtaa efektiivisesti siihen, että yksityispankkien ’velanotto’ kiihtyy, keskuspankkitalletukset vähenevät ja rahan liikkellepano kiihtyy, mutta tämä näkyy vain niiden korostuneena valta-asemana yhteiskunnallisena vaikuttajana, sillä tuskin tulemme näkemään pankkien laskevan kuitenkaan yksityisten toimijoiden lainankorkoa vastavuoroisesti negatiiviseksi? Eli absoluuttinen globaali velka kasvaa joka tapauksessa kokoajan kiihtyvällä vauhdilla ja parhaassa (huonoimmassa) tapauksessa omistuksen polarisaation kehitystä kiihdytetään tällaisilla talletuskorkotoimilla?

  2. Kiitokset luentomateriaalista. Onko mahdollista, että myös osa 2 tulee näytille? Itse olisin kiinnostunut siitä, millaisella tilastokeskuksen datalla te noita sektoritaseita teette. Esim. Yhdysvaltojen kohdalla niitä on helppo laatia FRED-tietokantaa hyväksikäyttäen. Tilastokeskuksen sivut ovat tässä suhteessa hankalammat (ainakin omasta mielestäni).

  3. Hei!

    Olisiko mahdollista saada myös loput luentosarjan materiaalit jo tällä viikolla? Erityisesti 3.luennon: Pankkijärjestelmä nykykapitalismissa. Teen koulussa raporttia teidän luennoista ja tästä materiaalista olisi hyötyä minulle. 🙂

Jätä kommentti