Suomen pankin tase

Suomen pankin tase paisuu. Kansalaiset hermostuvat. Mistä on kysymys?

Hyvin yksinkertaisesta asiasta. Ensiksi on ymmärrettävä, että valtion velkakirjojen liikkeellelasku on nykyjärjestelmässä ensisijaisesti rahapoliittinen toimenpide. Keskuspankki säätelee pankkijärjestelmässä liikkeellä olevaa keskuspankkirahan määrää ostamalla ja myymällä valtion velkakirjoja. Kun keskuspankki tai sen puolesta valtio myy velkakirjan liikepankille, vähenee keskuspankkirahan määrä pankkijärjestelmässä. Kun keskuspankki ostaa velkakirjan liikepankilta, lisääntyy keskuspankkirahan määrä pankkijärjestelmässä.

Kun EKP on alkanut ostaa suurten eteläisten jäsenmaiden velkakirjoja, on keskuspankkirahan määrä Euroopan pankkijärjestelmässä lisääntynyt. Näin ollen myös Suomessa toimivien liikepankkien käytössä on huomattavasti enemmän keskuspankkirahaa kuin ennen. Koska keskuspankkiraha on pankkien näkökulmasta talletus keskuspankin tilillä, on myös Suomen pankin tase alkanut laajentua, kun suomalaiset liikepankit ovat kasvattaneet reservivarallisuuttaan. Pankkijärjestelmän likviditeetti on siis kasvanut ja liikkeellä on päivittäisiin liikepankkien välisiin transaktioihin nähden ylimääräisiä reservejä.

Likviditeetin lisääminen painaa Euroopan keskuspankin ohjauskorkoa eli yliyön korkoa (EONIA) lähemmäksi keskuspankin liikepankeille maksamaa talletuskorkoa, sillä yhä harvemmalla pankilla on riski joutua lainaamaan keskuspankista lisää reservejä korkeammalla maksuvalmiuskorolla. Toisaalta jos pankkijärjestelmän epävarmuus on suurta, tallettavat liikepankit ennemmin ylimääräiset reservit keskuspankiin pienellä korkotappiolla, kuin lainaavat niitä muille pankeille, jolloin ylimääräinen likviditeetti ei sanottavasti muuta yliyön korkoa.

Ihmisiä huolestuttanut Suomen pankin taseen kasvu on siis ainoastaan EKP:n rahapolitiikan suunnanmuutoksesta seurannut ilmiö. Kuten Suomen pankista on useaan otteeseen todettu, on tilanne keskuspankin hallussa eikä asian vuoksi ole syytä menettää yöuniaan.

Jussi Ahokas

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s