Tarjontalinja-esityksen materiaalit

one-way-signPidin lyhyen esityksen otsikolla Talouspolitiikka eduskuntavaalikeskustelussa. Kuinka tarjontalinjasta tuli ainoa linja? Helsingin yliopiston eduskuntavaaleja taustoittavassa tiedotustilaisuudessa maanantaina 9.2. Esityksessä käytiin läpi sekä niin sanotun tarjontalinjan teoreettisia premissejä että sen roolia käytännön politiikassa.

Tarjontalinjalla voidaan tarkoittaa sellaista talouspoliittista ajattelutapaa, jonka mukaan talouskasvun vahvistamiseksi ja kestävyysvajeen nujertamiseksi työn tarjonnan voimakas lisääminen on välttämätöntä. Keskeinen osa tarjontalinjaa on myös oletus siitä, että kokonaiskysynnällä ei ole pitkällä aikavälillä merkitystä.

Myös jälkikeynesiläisestä näkökulmasta on selvää, että työttömyysasteen alentuminen tuo mukanaan palkankorotus- ja inflaatiopaineita. Näiden hillitsemiseksi tarvitaan sekä keskitettyä tulopolitiikkaa että esittämiämme rakenteellisia uudistuksia.

Jälkikeynesiläiset eivät kuitenkaan hyväksy oletusta, jonka mukaan talous automaattisesti konvergoituisi jollekin tasapainotasolle. Niinpä ilman aktiivista kysynnänsäätelypolitiikkaa työmarkkinareformeista ei välttämättä ole mitään hyötyä. Itse asiassa taantumatilanteessa toteutettavat tarjontareformit saattavat jopa entisestään vaikeuttaa taloudellista tilannetta, koska tarjontaperusteilla tehdyillä työmarkkinareformeilla on usein negatiivisia vaikutuksia kokonaiskysyntään.

Suomalaisen tarjontakeskustelun ongelma ei olekaan työn tarjonnan merkityksen korostaminen sinänsä, vaan kysynnänsäätelynäkökulman laiminlyöminen. On vaarallista ja virheellistä kuvitella, että pelkät työmarkkinauudistukset riittävät vahvistamaan talouskasvua. NAIRU-tason alentamisen voidaan parhaassa tapauksessa ajatella kasvattavan talouden tuotantopotentiaalia, mutta potentiaalin realisoiminen edellyttää aina riittävää kokonaiskysynnä tasoa.

Lauri Holappa

Yksi ajatus artikkelista “Tarjontalinja-esityksen materiaalit”

 1. Mitä lukijat luulee, että jos tapahtuisi iso herääminen ja otettaisiin oma raha käyttöön palvelemaan kansaa ja potkittaisiin maanpetturit pois hallituksesta, niin mitä keinoja pankkiireilla olisi romuttaa suomen talous ja yhteiskunta! Jonkunlainen kostohan siitä tulisi? Kreikkahan ”meinasi” lähteä pois, mutta silti ei lähtenyt! Mikä kreikkan päättäjiä vaivaa muukuin korruptio ja siionistien painostus/uhkailu, että eivät ota omaa rahaa ja keskuspankkia takaisin??

  Ja miksi venäjä ja kiina tarjoaa rahoitusta niille? Haluavat tietenkin jotain vastineeksi! Mitä se muuttaisi imf ja muihin velan tarjoajiin nähden nähden?

  Ihmetyttää tuo walhroosin rahat, miksi kukaan ei tee mitään? Sehän ryöstää minkä kerkeää ja hänen ehdotuksethan tarkoittavat suurimman osan kansan elämän kurjistamista!!

  Erikoinen tämä suomi kun suurin osa suomalaisista vanhemmista tahalleen haluaa tuhota lapsiensa tulevaisuuden :)! Eikai tässä voi muuta kun nauraa ja sanoa että: HERRAN JUMALA kun tietyn tahon omistama media on sotkenut teidän päänne ja pahasti! Se joka väittää että ihminen on kehittynyt laji voi painua helvettiin väitöksiensä kanssa! 2 vuotias simpassikin tajuaisi nämä asiat :)!

  6 §
  Julkisen rahoituksen kielto

  Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

  (Tämän lain muuttaminen ei ole mahdollista ilman eroamista euvostoliitosta.)

  https://rahajatalous.wordpress.com/2011/02/08/euroalueen-velkakriisi-syyt-seuraukset-ja-ratkaisut/

  Vähissä tällä ihmismäärällä mahikset on oli oma raha tai ei!! Älkää vain sanoko että tämä on yhden miehen mielipide!

  http://cluborlov.blogspot.fi/

  Karhu vs ihminen syönti kilpailu! Ei liity artikkeliin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s